Quantcast Bitrates: CQmatic Bug Reports - Page 11 - digitalFAQ.com Forums [Archives]
  #201  
08-15-2003, 05:05 AM
Anerboda Anerboda is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Denmark
Posts: 132
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
From your CQMatic log:

Quote:
Movie Time: 2237
Average Bitrate: 46
Thats a very long movie...2237 min ??
Are you sure it shouldn't have been 46 min and avg bitrate of 2237 ??

Edit: Ups, you noticed allready...
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Site Staff / Ad Manager
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #202  
08-15-2003, 05:08 AM
jorel jorel is offline
Invalid Email / Banned / Spammer
 
Join Date: Aug 2002
Location: Brasil - MG - third stone from the sun
Posts: 5,570
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
correct the values and try again my friend OBK!

your problem can get out of my head...
i was thinking to ask about your script but now you found the error,
you will get the perfect CQ.....we're waiting your good results.

Reply With Quote
  #203  
08-16-2003, 08:50 AM
holgerschlegel holgerschlegel is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 41
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi,

may I've found the problem ...

I've tried to predict the movie again using the new version of CQM (1.1.11) but failed with the same result. The log show the same negative file size difference and no sample file is created.

After that I loaded the original tmpgenc project file into tmpgenc and it works. Loading the CQMaticMaster.tpr generated by CQM while prediting also works. But if I try to load the CQMatic.tpr into tmpgenc the following error message is displayed:
Code:
"=" is necessary. per 367 line.
Visited the file via vi and read the following (only copied a view lines around the line 367):
Code:
       item
         StartTime = 4320
         Length = 3.0
       end
       item
         StartTime = 4500
         Length = 3.0
       end>
        item                                       
          StartTime = 0                                       
          Length = 2                                       
        end                                       
        item                                       
          StartTime = 120                                       
          Length = 2                                       
        end
The line 367 is the line saying StartTime = 0. But the error seems to be the > after the end two lines above. If I remove the > the file is loadable for tmpgenc and encoding takes about 12 minutes. So that file contains some part of "Sampler" like movie fracment selection.

For me, this seems to be the bug that prevents CQM to work as desired at my system. But I don't know where the > comes from. If needed I can post or email the hole tmpgenc project file for debuging.

Holger
[/code]
Reply With Quote
  #204  
08-16-2003, 09:32 AM
OBK OBK is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to OBK
I don't think that this is a bug in CQMatic! This Error I had 2 weeks ago, too, and after I reinstalled TMPGEnc it was away! Try this:
-Remove TMPGEnc from your system!
-Restart your computer
-Install TMPGEnc again!
-Create your ".tbr" completly new!


I hope it works!


OBK!
Reply With Quote
  #205  
08-16-2003, 10:35 AM
fabrice fabrice is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Madrid-Spain
Posts: 515
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hey, there is a 'smarter' way:
just go to Settings/Advanced, double click on Source range, accept the error message, and click on Cut Editing/Reset..

That's it!

Fabrice
Reply With Quote
  #206  
08-16-2003, 11:21 AM
vhelp vhelp is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 1,009
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
.
.
Also, I've found that if you just delete all the *.TPR files that CQMatic
puts in the current folder might need to be deleted. I've always felt that
keeping the older/previous set of CQM generated files SHOULD be deleted
so not to "taint" the latest and great version of CQM that continues.

This should probably be added to the instructs on CQMatic main page

Or, better yet, just add a (yet another, for which has still not ben done)
button to refresh (delete) all CQM generated files !!

PS to above, and where's that [DELETE] button for clearing the contents of
the Listbox of the LOG ?? ?? ??
I'm tired of closing down CQM to get a fresh start, not to mention, I have
to reload in the .TPR and re-enter in my Min. and AveBitrate values

Well, you must be busy (developer) and I must be boring you

Keep up the good work,
-vhelp
Reply With Quote
  #207  
08-16-2003, 01:34 PM
kwag kwag is offline
Free Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico, USA
Posts: 13,537
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by vhelp
.
.
Also, I've found that if you just delete all the *.TPR files that CQMatic
puts in the current folder might need to be deleted. I've always felt that
keeping the older/previous set of CQM generated files SHOULD be deleted
so not to "taint" the latest and great version of CQM that continues.

This should probably be added to the instructs on CQMatic main page

Or, better yet, just add a (yet another, for which has still not ben done)
button to refresh (delete) all CQM generated files !!
Not needed. The two temporary files are overwritten on every CQMatic run.
Quote:

PS to above, and where's that [DELETE] button for clearing the contents of
the Listbox of the LOG ?? ?? ??
I'm tired of closing down CQM to get a fresh start, not to mention, I have
to reload in the .TPR and re-enter in my Min. and AveBitrate values
I'll add more features, as soon as we're all happy with prediction
Quote:

Well, you must be busy (developer)
Yes.
Quote:
and I must be boring you
No.

-kwag
Reply With Quote
  #208  
08-16-2003, 01:57 PM
vhelp vhelp is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 1,009
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Not needed. The two temporary files are overwritten on every CQMatic run.
Ok, cool.. I didn't realize that !!

Quote:
I'll add more features, as soon as we're all happy with prediction
Actually, I keep forgeting this one
..yeah, sorry for being such a pain


Theres' just NOT enough time in a day to do all these fun stuff

Well, keep at it, cause its all fun
-vhelp
Reply With Quote
  #209  
08-16-2003, 02:42 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by kwag
I'll add more features, as soon as we're all happy with prediction
I little suggestion : when doing Prediction Only, add a line at the end telling "CQ Calculated is : ..." and the value.
Because it's hard to understand that the optimal CQ value to use is the last "Current CQ" seen in the log and not the "Next CQ" that is just after
Reply With Quote
  #210  
08-16-2003, 02:48 PM
kwag kwag is offline
Free Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico, USA
Posts: 13,537
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Dialhot
I little suggestion : when doing Prediction Only, add a line at the end telling "CQ Calculated is : ..." and the value.
Got it

-kwag
Reply With Quote
  #211  
08-17-2003, 04:59 AM
holgerschlegel holgerschlegel is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 41
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by fabrice
Hey, there is a 'smarter' way:
just go to Settings/Advanced, double click on Source range, accept the error message, and click on Cut Editing/Reset..

That's it!

Fabrice
Thanks, that has solved the problem. Now CQM/TMPG is predicting the movie.

kwag, one small thing: can you set a tab order for the gui controls of CQM so that one can "jump" from the movie time in minutes field to the avg bitrate field pressing the tab key (I like programs that can be controlled via keyboard without using the mouse)?

Holger
Reply With Quote
  #212  
08-17-2003, 10:55 AM
kwag kwag is offline
Free Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico, USA
Posts: 13,537
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by holgerschlegel

kwag, one small thing: can you set a tab order for the gui controls of CQM so that one can "jump" from the movie time in minutes field to the avg bitrate field pressing the tab key (I like programs that can be controlled via keyboard without using the mouse)?

Holger
Try "Shift+Tab" to go to Average (from Minutes), and "Tab" to go back to Minutes

-kwag
Reply With Quote
  #213  
08-17-2003, 10:57 AM
vhelp vhelp is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 1,009
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hi holgerschlegel,

I know how you feel. But, actaully, you can just press: Shift+Tab, and
that will get to AveBitrate field. I don't know how Kwag could have
missed this all these builds, but it most have ben nothing (no trouble) to
him (but to you and I hehe)

-vhelp
Reply With Quote
  #214  
08-17-2003, 12:01 PM
Racer99 Racer99 is offline
Free Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Massachusetts
Posts: 119
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by OBK
I don't think that this is a bug in CQMatic! This Error I had 2 weeks ago, too, and after I reinstalled TMPGEnc it was away! Try this:
-Remove TMPGEnc from your system!
-Restart your computer
-Install TMPGEnc again!
-Create your ".tbr" completly new!


I hope it works!


OBK!
Hey,

One thing I found that eliminated these types of issues was to when I start TMPGEnc and choose New Project then load you avs. Sometimes when I chose another .avs without doing this I would get strange results. Now I do this and have not experience the problem..

Just my 2 cents.

Racer99
Reply With Quote
  #215  
08-18-2003, 10:22 AM
OBK OBK is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to OBK
Quote:
Originally Posted by fabrice
Hey, there is a 'smarter' way:
just go to Settings/Advanced, double click on Source range, accept the error message, and click on Cut Editing/Reset..

That's it!

Fabrice

In the "My-Project.tbr" or in the "CQMatic.tbr"???
I don't get an error message by clicking on Source Range, but the problem is still there!

OBK!
Reply With Quote
  #216  
08-18-2003, 06:30 PM
vhelp vhelp is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 1,009
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi OBK..

Try this routine, when you're setting up for a new CQM predict process:

--------------
* open tmpg
* click settings
* select video tab (default)
* open your CQ settings, and change back to your default value ie, mine is 50, then [OK]
* select Advance tab
* check [x] Source Range, and double-click it
* click [Cut editing] button
* select "Reset cut editing" and then [OK]
...note, if this doesn't work, then select "Cut currently selected area" and
...click [OK], THEN, re-select "Reset cut editing" and then [OK]
* Now, select the -1, and type in -1, followed by [OK] button
* Next, uncheck [ ] Source Range, and click on [OK] button to accept.
* Now, File/SaveProject.. select your .tpr then, select 'text' Type.tpr, [OK] and save
* close tmpg
* restart (fresh) CQM
* reload your project file
* set your minutes and bitrate (and anything else)
* click predict -- we're prediting here
* click begin button, and you're off.
--------------

Do this for every CQM project, and you'll never have issues again. But, if
you have other issues, I don't have any answers for ya.

-vhelp
Reply With Quote
  #217  
08-19-2003, 02:46 AM
OBK OBK is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to OBK
Quote:
Originally Posted by vhelp
Hi OBK..

Try this routine, when you're setting up for a new CQM predict process:

--------------
* open tmpg
* click settings
* select video tab (default)
* open your CQ settings, and change back to your default value ie, mine is 50, then [OK]
* select Advance tab
* check [x] Source Range, and double-click it
* click [Cut editing] button
* select "Reset cut editing" and then [OK]
...note, if this doesn't work, then select "Cut currently selected area" and
...click [OK], THEN, re-select "Reset cut editing" and then [OK]
* Now, select the -1, and type in -1, followed by [OK] button
* Next, uncheck [ ] Source Range, and click on [OK] button to accept.
* Now, File/SaveProject.. select your .tpr then, select 'text' Type.tpr, [OK] and save
* close tmpg
* restart (fresh) CQM
* reload your project file
* set your minutes and bitrate (and anything else)
* click predict -- we're prediting here
* click begin button, and you're off.
--------------

Do this for every CQM project, and you'll never have issues again. But, if
you have other issues, I don't have any answers for ya.

-vhelp
Thank you! I'll try this for every project now! When I have any Problems again, I will post it here! :P

OBK!
Reply With Quote
  #218  
08-20-2003, 10:24 AM
OBK OBK is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to OBK
No! Same Problem! But I'm sure it's not a problem of the .tbr Project-file!
I tried to predict an older .tbr of another movie that worked before, and got the same results! It's a problem of CQMatic or TMPGEnc!

OBK!
Reply With Quote
  #219  
09-12-2003, 11:43 PM
totonho03 totonho03 is offline
Free Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Fallston, MD. USA
Posts: 419
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hello all:

I am trying CQmatic with a 74 minutes Disney movie, and the MA script, While I set Q at 60, when CQmatic starts it brings it down to 15, which is way too low. Tmpgenc settings are per instructions. The min and average rates were give by kwags calculator, and I am using 2500 as max bit rate.
It is also taken 22 minutes per prediction cycle. (It used to be anywhere from 8 to 10 minutes)

Any ideas why this is happening?

Totonho03

Edit.- I cancelled the prediction program, the second cycle went from 15
to a CQ_VBR of 7.63, which, if I remember what I have read, is way too low..
Edit 2.- I changed the rate control mode to Constant quality, and now CQmatic begins prediction at 60
Reply With Quote
  #220  
09-13-2003, 08:25 AM
totonho03 totonho03 is offline
Free Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Fallston, MD. USA
Posts: 419
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi again:

Well, it took 2 h and 49 minutes for 7 cycles of prediciton to complete, and the final Q was:
Quote:
File size difference = 0.999717
Low fence: 35.012310
High fence: 35.250809
Last CQ = 35.25
Current CQ = 35.13
CQ difference = 0.119247
Final CQ value is 35.25
CQMatic complete!
Total minutes of process: 169.10
Process ended at 03:45:56
On 09/13/2003
Do not know if this old cartoon is interlaced or Progressive. DVD2avi's screen was not clear here, the screen was rapidly switching between interlaced and progressive, so I used non-interlaced. I also used Force film and tha MA script. Doing some quick calculations, it will take about 14 hours to encode this film in my set up. Do not know how long ffmpeg will take, but it looks like that it is faster than this................

Your comments will be appreciated

Thanks

Totonho03
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bitrates: CQMatic 1.4.08 Metabodom Video Encoding and Conversion 2 05-22-2005 07:01 AM
Bitrates: CQmatic nighthawk Video Encoding and Conversion 36 01-14-2004 11:20 AM
Bitrates: CQMatic Version 1.2.03 Reports kwag Video Encoding and Conversion 24 11-16-2003 05:33 AM
Bitrates: Help when CQMatic is over/under J-Wo Video Encoding and Conversion 1 08-23-2003 12:19 PM
Bitrates: KDVD bitrates with CQMatic nicksteel Video Encoding and Conversion 10 08-06-2003 08:44 AM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 06:28 PM  —  vBulletin © Jelsoft Enterprises Ltd