Quantcast DVD2SVCD: Transcode an AVI to KSVCD with Subtitles - digitalFAQ.com Forums [Archives]
  #1  
10-07-2003, 02:21 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
AAhhhh,

Thought I did this ones before and it worked but now I can't get it right...

I'm using D2S V 1.2.1 B2 now and the optimal script for D2S.

Now I have to transcode an Avi to KSVCD and I have an (external) sub file (.txt) that I want to put in there permantly. However (!) -> no subs show up in the preview screen (using DivX script).

When I use the "old" Divx filter (see below) the subs show up fine (?).

What should I use to have AND the best quality AND perm subs ?

-------"OLD" DIVX script
0=ConvertToYV12()
1=Undot()
2=Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_m ax=8,variance=0.3,seed=5823)
3=ATC(2,3,5,0.5,false)
4=TemporalSoften(2,7,7,3,2)
5=GripCrop(^TargetWidth, ^TargetHeight+^BorderTop+^BorderBottom, overscan=^overscan, source_anamorphic=^source_ana, dest_anamorphic=^dest_ana)
6=GripSize(resizer="^resizer")
7=DCTFilter(1,1,1,1,1,1,0.5,0)
8=Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_m ax=10,variance=0.5,seed=5623)
9=GripBorders()
^overscan=1
^source_ana=false
^dest_ana=false
^resizer=LanczosResize
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Site Staff / Ad Manager
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
10-07-2003, 03:09 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Well I'm starting to regret updating to D2S 121b2.

At first Avi->SKVCD transcode BeSweet was in a error "loop" with some kind of errormessage (can't remember.....stupid).

After that BeSweet exits with "illegal operation" report from WinXP (Shibatch.dll is mentioned).........

Anyone.......?
Reply With Quote
  #3  
10-07-2003, 04:41 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
With optimal script you must remove the line "8=function ConvertToYUY2(clip c){ return isYV12(c) ? c : convertToYV12(c) }" if you want to use permsubs.

For besweet, if you have a problem (I don't know why), just go to the original site of besweet, take the last version and put it under the one delivered with D2S (you will find a besweet directory under D2S one).

http://dspguru.doom9.net/
Reply With Quote
  #4  
10-07-2003, 05:39 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Now I get erromessage at preview: "deen need a YV12 input"...!

Help me.....!???
Reply With Quote
  #5  
10-07-2003, 08:07 PM
jorel jorel is offline
Invalid Email / Banned / Spammer
 
Join Date: Aug 2002
Location: Brasil - MG - third stone from the sun
Posts: 5,570
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
install xvid codec!
Reply With Quote
  #6  
10-09-2003, 12:56 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi Jorel,

I already had Xvid codec installed.....I installed it again (xvidcore 0.9.2), but still the error message "deen need YV12 input" occurs......

Anyway, using the old DIVX script I have no problems and subs show up perfectly in the final muxed mpg file (with good picture quality)......but now I have another problem !! (AAAHHHHH ... ). I can't get audio in the final muxed .mpg (?)

When I loaded the .avi file in D2S I got an (warning) message from D2S reading "frame rate 23.979 not supported. Framerate will be adjusted". I also checked NTSC -> PAL conversion (for SVCD log see below), just to be sure.

Gspot says the Avi is DivX 3 low motion with MP3 CBR 128 audio track.

Of course I want audio in my endresult........(.

Any ideas on the frame rate warning ? (should I change this first in some other prog ? because I remember correct bitrate should have been 23.976 instead of 23.979). -> by the way DivFix shows no problems with the .avi

Other strange thing (maybe now you know the problem, I don't....) -> The generated "Encoded_audio_1.mp2" file is silent (when played in WinAmp) but the "Encoded_audio_1.mp2.wav" file contains perfect audio.....(weird ? or does this ring a bell ?).

I gues my next problem will be audio synch (again) right ? ....Well one thing at a time.

(By the way, this is my 5th avi conversion I think, and the first 4 went perfect)

I really appreciate your advice and help !

-------------------------

GENERAL INFO
- Source: AVI (div3)
- Movie Offset: 2 sec
- CD Overlap seconds: No
- Startup delays: Video: 344 ms Audio 1: 344 msAudio 2: 344 ms
- Video format: PAL (converted from NTSC)
- Length: 01:28:45
- CD Images: 1

IMDB INFO:
Movie title:
User rating:
Directed by:
Writing credits:
Genre:
Tagline:
Plot outline:

VIDEO INFO:
- Encoder: TMPGEnc 2.513.53.162
- Rate Control Mode: Constant quality (CQ)
- Max. bitrate: 2200
- CQ Value 66.00
- Min. bitrate: 400
- Motion search prec.: Motion estimate search (fast)
- Field order: Yes
- DC component prec.: 8 bits
- Output YUV as YCbCr: No
- Floating point DCT: Yes
- No motion search: False
- Soften block noise: No
- iDCT Algorithm:
- Deinterlace: None
- Pulldown: No
- Width: 480
- Height: 576
- Matrix:
Intra:
8 16 19 22 26 27 29 34
16 19 22 26 27 29 34 37
19 22 26 27 29 34 37 38
22 26 27 31 36 37 38 40
26 27 29 36 39 38 40 48
27 29 34 37 38 40 48 58
29 34 37 38 40 48 58 69
34 37 38 40 48 58 69 79
Non-Intra:
16 18 20 22 24 26 28 30
18 20 22 24 26 28 30 32
20 22 24 26 28 30 32 34
22 24 26 30 32 32 34 36
24 26 28 32 34 34 36 38
26 28 30 32 34 36 38 40
28 30 32 34 36 38 42 42
30 32 34 36 38 40 42 44

AVISYNTH SCRIPT:
LoadPlugin("C:\PROGRA~1\DVD2SVCD\AVISYN~1.5PL\Mpeg 2dec\MPEG2D~1.DLL")
LoadPlugin("C:\PROGRA~1\DVD2SVCD\AVISYN~1.5PL\AVIS YN~2.DLL")
AVISource("D:\WORKDI~1\FINAL_~1.AVI",False)
ConvertToYUY2()
AssumeFPS(25,1,True)
Undot()
Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_max =8,variance=0.3,seed=5823)
ATC(2,3,5,0.5,false)
TemporalSoften(2,7,7,3,2)
GripCrop(480, 576+0+0, overscan=1, source_anamorphic=false, dest_anamorphic=false)
GripSize(resizer="LanczosResize")
DCTFilter(1,1,1,1,1,1,0.5,0)
Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_max =10,variance=0.5,seed=5623)
GripBorders()
AvisynthSubtitler("D:\WORKDI~1\Subs\","permsubs.tx t")


AUDIO INFO:
- Audiostreams: 1
- Audio 1 Language: Unspecified
- Audio 1 Bitrate: 112
- Audio 1 Sample freq: 44100
- Audio 1 Mode: Dual channel
- Audio 1 Besweet: "C:\Program Files\DVD2SVCD\BeSweet\BeSweet.exe" -core( -input "D:\WorkDirectoryMovie\Encoded_audio_1.mp2.wav " -output "D:\WORKDI~1\Encoded_audio_1.mp2" -logfile "D:\WORKDI~1\Encoded_audio_1.log" ) -ota( -g max -r 23979 25000 ) -shibatch( --rate 44100 ) -2lame( -e -b 112 -m d )

SUBTITLE INFO:
- Subtitlestreams: 1
- Type: Permanent Subtitles
- Sub. 1 Language: Nederlands
- Sub. 2 Language:
- Sub. 3 Language:
- Sub. 4 Language:

AUTHORING INFO:
- CD Image program: VCDXBuild
- Entrysvd: No
Reply With Quote
  #7  
10-09-2003, 03:55 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No, you're right Paulus. I appologize : during my long vacation I forgot a lot of things, and one of theml is : optimal script doesn't work with permsubs.

You just remembered me why

Sorry, you have to make a choice between the two (or use ATC insteed of Deen but results are far below).
Reply With Quote
  #8  
10-09-2003, 04:18 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ah...Phil is back ! ....Hope you had a good vacation !

I think my sub problem is solved with using the "old" (previous) divx script.

Any ideas on my (no) audio issue ? I'm running a new transcode session as we speak (11 minutes to go....) after changing the framerate to the "standard" (?) 23.976 with AfriFrate.exe. Hope it brings audio "back online" also (small chance ?). Hope D2S can do the job. I don't want to do everyting manually (Vdub-Headache etc..)

By the way, I did change BeSweet version back to the previous build (1.4 ?) because it seems buggy (also according to readme.txt that came with it). At least it doesn't crash now.

Hope to hear from you my friend(s).........
Reply With Quote
  #9  
10-09-2003, 04:49 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Paulus
Any ideas on my (no) audio issue ? I'm running a new transcode session as we speak (11 minutes to go....) after changing the framerate to the "standard" (?) 23.976 with AfriFrate.exe. Hope it brings audio "back online" also (small chance ?). Hope D2S can do the job. I don't want to do everyting manually (Vdub-Headache etc..)
I don't know what you are talking about. Where is the thread ?

Quote:
By the way, I did change BeSweet version back to the previous build (1.4 ?) because it seems buggy (also according to readme.txt that came with it). At least it doesn't crash now.
If previous version works and last one crashes, you don't really have the choice
Reply With Quote
  #10  
10-09-2003, 05:05 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Solved !

The FrameRate change did the job ! Unbelievable. I am really getting to learn this thing

Now one final encode with CQ is 74 and I can get on with the next 50 avi's I have here.......pffff

Thanks
Reply With Quote
  #11  
10-09-2003, 05:16 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Phil wrote: "where's the thread"...

Maybe I wrote too much text and i need to be more clear.......

In my long story I asked several questions regarding the fact that I also had a problem with no audio.....

quote:
..."Other strange thing (maybe now you know the problem, I don't....) -> The generated "Encoded_audio_1.mp2" file is silent (when played in WinAmp) but the "Encoded_audio_1.mp2.wav" file contains perfect audio.....(weird ? or does this ring a bell ?)."

And I already found the answer (changing framerate first, apparently the audio failing had to do with the framrate of the avi not being correct. So sorry for wasting your time but maybe it was useful to report anyway.....).
Reply With Quote
  #12  
10-10-2003, 12:29 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
....it's not over yet.......

Thought all was OK but on my final result the audio runs out of sync after 20 minutes or so.....(Damn ! ).

How can one convert avi's with non standard frame rates (I'm guessing it must have something to do with the frame rate.).

I'm searching on all the forums. CAN it be done with D2S (i hope it can).

Use an "assumeFPS" command in the script maybe ?...........
Reply With Quote
  #13  
10-10-2003, 12:39 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Simple : strop use D2S to make avis. Use CQMatic for making prediction and encode directly Video + Audio (+subtitles ) with tmgenc.

I use DS2 only for DVD now, and just because I don't want to bother myself with all operations that need.

For avi, a script template, a texteditor (to update the template and make the real avs), cqmatic and tmpgenc : that's all I need so far.
Reply With Quote
  #14  
10-10-2003, 05:31 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Yeah...I figured as much that D2S is not perfect for some avi's. (with another project I have synched audio and good subs but now the aspect ratio is all wrong, even though I've set it to 4:3 no borders added.

Could you give some more advise on how to do it directly (video + audio + subs) with TmpgEnc.

How you use the avisynth script, for instance ? (and subs ?).
Reply With Quote
  #15  
10-11-2003, 02:26 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
For the sub you just need to find the subtitle plugin (called VsFilter.dll) and add a line at the end of your script with :

TextSub("subtile_file_name")

That's all.

For making the audio with tmgpenc, simple also : do your avs script without using the ",false" parameter at the end of the line "avisourcce". Do everything as usual (i mean, prediction part) with only video. At the very end, just before lauching the encode, select "System(audio+video)" insteed of "ES(video only)" in tmpgenc main window. Normally the audio source should indicate the same name than the video
Reply With Quote
  #16  
10-12-2003, 05:04 AM
staigerpaip staigerpaip is offline
Free Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 31
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Dailhot,

Your sollution with the VsFilter.dll works! It shows the subtitles. But how do I edit them (like font, font-size and color)? Any ideas. And is it maybe possible to replace the AvisynthSubtitler used by default by d2s? In the .ini files the only thing to edit is the pointer to the dll for the AvisynthSubtitler. If I could make d2s call for textsub("SubName") in stead of AvisynthSubtitler("Subname"). Then the whole problem would be solved. You can use the VsFilter.dll in stead of Avisynth Subtitler.dll

Thanx,

Tinus
Reply With Quote
  #17  
10-12-2003, 05:47 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Of course it works

For modifying size and font, see what I said in this thread : http://www.kvcd.net/forum/viewtopic....rt+style#40636

And for the last question : you can't override the usage of the AvisynthSubtitler but you can tell D2S there is no subtitle to handle and simply take care of it by yourslef by adding manually the line "TextSub" at the end of your script.
Reply With Quote
  #18  
10-12-2003, 06:48 AM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Sticking with D2S for next Avi project.....

Only for the "weird" framerate avi's I need to do things manually I think (VirtualDub, etc).

Now I have a question regarding the positioning of my (external) subtitles.
D2S offers settings for the position but they don't seem to do anything (on preview - in Tmpeg and in the final result).

Problem is that my subs are positioned to far down. On the TV you cannot see the 2nd row of the subs.

I want the subs as high as possible in the bottom black bar. What settings to use ? .......

Below is my svcdinfo.txt for current project...



GENERAL INFO
- Source: AVI (DIV4)
- Movie Offset: 2 sec
- CD Overlap seconds: No
- Startup delays: Video: 344 ms Audio 1: 344 msAudio 2: 344 ms
- Video format: NTSC
- Length: 01:52:37
- CD Images: 1

IMDB INFO:
Movie title:
User rating:
Directed by:
Writing credits:
Genre:
Tagline:
Plot outline:

VIDEO INFO:
- Encoder: TMPGEnc 2.513.53.162
- Rate Control Mode: Constant quality (CQ)
- Max. bitrate: 2376
- CQ Value 75.00
- Min. bitrate: 400
- Motion search prec.: Motion estimate search (fast)
- Field order: Yes
- DC component prec.: 8 bits
- Output YUV as YCbCr: No
- Floating point DCT: Yes
- No motion search: False
- Soften block noise: No
- iDCT Algorithm:
- NTSC Field Operation:
- Deinterlace: None
- Pulldown: Yes, TMPGEnc internal
- Width: 480
- Height: 480
- Matrix:
Intra:
8 16 19 22 26 27 29 34
16 19 22 26 27 29 34 37
19 22 26 27 29 34 37 38
22 26 27 31 36 37 38 40
26 27 29 36 39 38 40 48
27 29 34 37 38 40 48 58
29 34 37 38 40 48 58 69
34 37 38 40 48 58 69 79
Non-Intra:
16 18 20 22 24 26 28 30
18 20 22 24 26 28 30 32
20 22 24 26 28 30 32 34
22 24 26 30 32 32 34 36
24 26 28 32 34 34 36 38
26 28 30 32 34 36 38 40
28 30 32 34 36 38 42 42
30 32 34 36 38 40 42 44

AVISYNTH SCRIPT:
LoadPlugin("C:\PROGRA~1\DVD2SVCD\AVISYN~1.5PL\Mpeg 2dec\MPEG2D~1.DLL")
LoadPlugin("C:\PROGRA~1\DVD2SVCD\AVISYN~1.5PL\AVIS YN~2.DLL")
AVISource("D:\Filename\Filename.AVI",False)
ConvertToYUY2()
Undot()
Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_max =8,variance=0.3,seed=5823)
ATC(2,3,5,0.5,false)
TemporalSoften(2,7,7,3,2)
GripCrop(480, 328+76+76, overscan=1, source_anamorphic=false, dest_anamorphic=false)
GripSize(resizer="LanczosResize")
DCTFilter(1,1,1,1,1,1,0.5,0)
Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_max =10,variance=0.5,seed=5623)
GripBorders()
AvisynthSubtitler("D:\WORKDI~1\Subs\","permsubs.tx t")


AUDIO INFO:
- Audiostreams: 1
- Audio 1 Language: Unspecified
- Audio 1 Bitrate: 128
- Audio 1 Sample freq: 44100
- Audio 1 Mode: Dual channel
- Audio 1 Besweet: "C:\Program Files\DVD2SVCD\BeSweet\BeSweet.exe" -core( -input "D:\WorkDirectoryMovie\Encoded_audio_1.mp2.wav " -output "D:\WORKDI~1\Encoded_audio_1.mp2" -logfile "D:\WORKDI~1\Encoded_audio_1.log" ) -ota( -g max ) -shibatch( --rate 44100 ) -2lame( -e -b 128 -m d )

SUBTITLE INFO:
- Subtitlestreams: 1
- Type: Permanent Subtitles
- Sub. 1 Language: Nederlands
- Sub. 2 Language:
- Sub. 3 Language:
- Sub. 4 Language:

AUTHORING INFO:
- CD Image program: VCDXBuild
- Entrysvd: No
Reply With Quote
  #19  
10-12-2003, 07:36 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
For this kind of question (why settings offered by D2S don't work) you can join directly the guy who does D2S on doom9 forum.
For my part, I can't answer to your question.


If I were you, I'll do what I suggested just above, in this thread : do not use subtitle feature of D2S and add manually a line with "textsub("...")" at the end of the script. This way you will have a complete control on what is done.
Reply With Quote
  #20  
10-12-2003, 12:53 PM
Paulus Paulus is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2003
Location: Ottersum, The Netherlands
Posts: 199
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
OK,

downloading VSfilter and SubResynch as we speek.

SubRsynch for the positioning settings

Adjust script as part of video encoding......

"Textsub("your subtitle file here") at the end of the script..


Thanks once more........keep you posted !
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lossless transcode from KVCD to KSVCD? fingerbob Video Encoding and Conversion 2 09-22-2004 07:45 PM
DVD2SVCD: Subtitles using Vobsub DiCE Video Encoding and Conversion 43 07-11-2004 10:56 AM
issues with getting SVCD subtitles to work when using KSVCD? Aemon Subtitles 1 12-19-2003 05:12 PM
DVD2SVCD: Problem with subtitles jeje Video Encoding and Conversion 1 09-13-2003 01:32 PM
DVD2SVCD: Help with subtitles t1955feb Video Encoding and Conversion 2 09-07-2003 12:27 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 01:54 AM  —  vBulletin Jelsoft Enterprises Ltd