Quantcast Invalid Floating Point Operation -- TOK - digitalFAQ.com Forums [Archives]
  #1  
01-23-2004, 10:16 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I fairly new to creating my own kvcds

i triedd to use "Guide to convert Divx to KVCD" by black prince.

I'm getting an error when i try to load my avs script which says: "Invalid Floating Point Operation" in ToK. Then i can't

press the Start button.

Here is the script I am using... the latest optimal script:


#########START
AviSource("C:\Movie\xvid-movie.avi",false)
BlindPP(cpu=4)
Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_max =3,variance=0.1,seed=1)
Convolution3D(1, 6, 12, 6, 8, 2.8, 0)
GripCrop(576, 240, overscan=1, source_anamorphic=false)
GripSize(resizer="LanczosResize")
Undot()
TemporalSoften(2,7,7,3,2)
DCTFilter(1,1,1,1,1,1,0.5,0)
#Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_ma x=10,variance=0.3,seed=5623)
GripBorders()
########END

/////////my concerns:

should i be using the optimal scripts in tok?

what resolution should i be using? the source is 576x240, so i used the same in the script.

is it okay to use xvid instead of divx movie files?

please tell me what i'm doing wrong. thanks in advance

@kwag - sorry about my previous post
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Site Staff / Ad Manager
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
01-24-2004, 10:11 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1/ The resolution to put in the gricrop line if the one of the target.
2/ yes, TOk can use optimal script as whatever other script.
3/ xvid or divx is the same as long as you have the related CODEC installed on you PC.
4/ what you are doing wrong is to not verify the validity of your script in WMP (or zoomplayer) before opening it in TOk.

First do a script that works in wmp, then you will try to give it to tok.
Reply With Quote
  #3  
01-24-2004, 11:34 AM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ty for replying

wmp doesn't recognize the .avs extension. what is wmp supposed to do with the script anyways? it's not a media file or anything.

and what does "Invalid Floating Point Operation" actually mean? there has to be something wrong with the script, or maybe ToK itself.

i have the xvid codec installed and the file can play perfectly in .avi format.
Reply With Quote
  #4  
01-24-2004, 11:47 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by quiksilver_aus
wmp doesn't recognize the .avs extension. what is wmp supposed to do with the script anyways? it's not a media file or anything.
I do not use to give advices just for the pleasure of typing words on my keyboard

All media players play avs as they see it as a regular avi. Force wmp to launch the avs by doing a right click and "open with..." or by opening wmp first, then menu file -> open.

Quote:
and what does "Invalid Floating Point Operation" actually mean? there has to be something wrong with the script, or maybe ToK itself.
For the moment your very first problem is to make a script that works. And the one you have is DEFINITELY not working (due to the error in the gripcrop line).

When your script will be played correctly in wmp, _then_ you will add the "TOK" problem. The "floating point" error is an third problem that we will see later if it still present.

Let do the things in the correct order...

Quote:
i have the xvid codec installed and the file can play perfectly in .avi format.
Note : you can play a file correctly and still don't have a valid codec for it on the disc. There are otehr way to play a file than using a codec (directshow filter). Unfortunaly, avisynth use only the codec. That is also why you must be sure that the avs is played correctly before to go to the next step.
Reply With Quote
  #5  
01-24-2004, 02:54 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i tried to open it with wmp, but i got an error and had to close. it was the kind of error that asked you to send an error report or not.

so now my next step is to make a script that works. but how am i supposed to do that if i know nothing about scripts?

you say that there is an error in the gripcrop line. the only thing i changed from the optimal scrpt was the width & height, which i copied from the dimensions of the movie. perhaps there is something else in that line that needs to be changed to suit my movie.

besides width and height, what do the other two parameters of the gripcrop line do (overscan and source_anamorphic)? and what must their values be if i want to convert from avi xvid?
Reply With Quote
  #6  
01-25-2004, 06:59 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by quiksilver_aus
so now my next step is to make a script that works. but how am i supposed to do that if i know nothing about scripts?
With the help of people on this forum

Quote:
you say that there is an error in the gripcrop line. the only thing i changed from the optimal scrpt was the width & height, which i copied from the dimensions of the movie. perhaps there is something else in that line that needs to be changed to suit my movie.
I anwsered to that question in the point #1 of my first answer

Quote:
and what must their values be if i want to convert from avi xvid?
The paramters tell to gripcrop if the source is anamorphic and if you want an anamorphic dest.
By default, source_anamorphic is set to true, and dest_anamorphic is set to false. All avi are non anamorphic, so you have to put "source_anamorphic=false" in gripcrop line to bypass the default.
Reply With Quote
  #7  
01-25-2004, 07:34 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
alright, so i guess it's a problem with overscan=1....

what does overscan mean and what should the value be instead?
Reply With Quote
  #8  
01-25-2004, 07:50 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No there is no problem with that parameter either.
As you told, you modified only the width and the height in the original script. As we do not provide scripts with errors, the only point where the problem could be is in what you changed ! Not in what you just copy from my post.

Can you tell me what you understand in these words ?
Quote:
1/ The resolution to put in the gricrop line if the one of the target.
Don't you see the difference with what you wrote ?
Quote:
the width & height, which i copied from the dimensions of the movie
In other words, did you catch that the target and the movie (ie the source) aren't the same things ?
Reply With Quote
  #9  
01-25-2004, 09:31 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
hmm interesting...

i have tried all the resolutions found on this webpage:
http://www.kvcd.net/dvd-models.html

and all of them give me an error when i try to load the script in wmp.
Reply With Quote
  #10  
01-26-2004, 04:29 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
And what is this error you have when you use a valid resolution ?
Reply With Quote
  #11  
01-26-2004, 10:00 AM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts


using this script:

##start
AviSource("C:\movie\movie-xvid.avi",false)
BlindPP(cpu=4)
Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_max =3,variance=0.1,seed=1)
Convolution3D(1, 6, 12, 6, 8, 2.8, 0)
GripCrop(352, 240, overscan=1, source_anamorphic=false)
GripSize(resizer="LanczosResize")
Undot()
TemporalSoften(2,7,7,3,2)
DCTFilter(1,1,1,1,1,1,0.5,0)
#Blockbuster(method="noise",detail_min=1,detail_ma x=10,variance=0.3,seed=5623)
GripBorders()
##end
Reply With Quote
  #12  
01-26-2004, 10:34 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Drop wmp then. I don't know why it can play avs on your PC and does on every others.

Use Zoomplayer for instance.

Note: did you at least installed avisynth on your PC ?
Reply With Quote
  #13  
01-26-2004, 11:57 AM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
zoom player gives me an error as well:



and yes, i have avisynth 2.5 installed from the beginning
Reply With Quote
  #14  
01-26-2004, 01:13 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
It really seems that avisynth it is not correctly installed.

Can you check by making a little script with only "Version()" in it ?
It his script does not work either then reinstall avisynth from scratch.

(you can join the opportunity to take the last 2.5.4 taht just came out today
http://www.kvcd.net/forum/viewtopic.php?t=8802)
Reply With Quote
  #15  
01-26-2004, 02:04 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
ok, i think we're getting somewhere with my probelm (finally...)

the Version() .avs file gave me the same error as my normal error. I then uninstalled avisynth and installed version 2.5.4. i tried the version file again and it listed the avisynth version number, authors etc.

so i think this means i'm on the right track.

i tried my original script in zoom player again, but it gave me an error in red text on a black background which said:
"Script error: there is no function named 'BlindPP'
(C:\directory\Script1.avs, line 2)"

and i already moved all my plugins from the old avisynth directory to the 2.5.4 plugins dir.

btw. thanks for your help so far Dialhot, and being patient.
Reply With Quote
  #16  
01-26-2004, 05:59 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by quiksilver_aus
"Script error: there is no function named 'BlindPP'
(C:\directory\Script1.avs, line 2)"
Blinpp is included in mpeg2dec3 plugin, so you miss this one.

go there : http://www.avisynth.org/warpenterprises/

Quote:
and i already moved all my plugins from the old avisynth directory to the 2.5.4 plugins dir.
Be sure to have 2.5 version of each DLL and not 2.0.
Reply With Quote
  #17  
01-26-2004, 07:38 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
cool cool...

i loaded the script in zoom player and i saw my movie in two frames. the picture was purple and looked distorted and had no sound. there was also a green horizontal bar in the middle.

the script worked in tok and didnt give me that invalid floating point operation, but there was a problem in tmpgenc. it was hard to read, but it had the red script again and said something about sampler.dll not being an Avisynth 2.5 plugin. i checked that list of plugins you gave me and sampler.dll wasn't there. and then a message box popped up in tmpgenc and said "runtime error 216 at 00002F3C"


so now i just need to find the sampler.dll plugin for avisynth 2.5

any idea where i can grab one?
Reply With Quote
  #18  
01-26-2004, 07:45 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
search button, "sample AND rar" -> enjoy.
Reply With Quote
  #19  
01-26-2004, 08:17 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
sweet. tmpgenc is encoding right now with a cq of 89.39

i'll let you know how it turns out. thanks again
Reply With Quote
  #20  
01-26-2004, 11:13 PM
quiksilver_aus quiksilver_aus is offline
Free Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
the sound is fine, but the video is stretched horizontally. the source was in widescreen with no black bars on the sides, and the .mpg file had very big horizontal bars and ended up stretching the picture.

the source was 562*240

i was using 352*480 resolution for the destination.

what went wrong?
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Invalid pointer operation Papi Conversion et d'Encodage de Vidéo (Français) 10 10-22-2004 04:53 PM
INVALID POINTER OPERATION ricardocn Conversão e Codificação de Vídeo (Português) 0 08-11-2004 08:09 PM
KVCD: invalid pointer operation and error in ntdll.dll kaukasion Video Encoding and Conversion 2 01-17-2004 12:15 PM
TOK: Invalid floating point operation? Zolie Video Encoding and Conversion 8 10-22-2003 07:36 PM
KVCD: Illegal Floating Point Operation? Frunobulax Video Encoding and Conversion 3 03-26-2003 02:17 AM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 02:45 AM  —  vBulletin © Jelsoft Enterprises Ltd