Quantcast MencodeME Bug Reports Thread - digitalFAQ.com Forums [Archives]
  #1  
05-02-2004, 03:55 PM
incredible incredible is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Location: Germany
Posts: 3,189
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to incredible
Hi!

I thought as the mencoderME thread is now separated, .... this will be a nice Help for VMesquita to get BugReports. So he will see it a bit more clear and can find the points more easy

So Please, in Case of problems like "How can I do this and that" plz. open a new thread. Here We are talking about Bugs. And what could be done easier, means suggestions.,

Thx.
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Site Staff / Ad Manager
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
05-02-2004, 03:59 PM
incredible incredible is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Location: Germany
Posts: 3,189
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to incredible
Quote:
Originally Posted by Vmesquita
Quote:
Originally Posted by Inc.
kerndeint=15:0:1yuvcsp........

Output of commandline:

Opening video filter: [kerndeint=15:0:1yuvcsp]

I think there should be a "," between these to vf parameters as it seems that mencoder just takes it as it is set? As I always used a "," to separate them if encoding via manual generated bat files.

Maybe you give your String in the Programcode a nice "," added
@incredible
Looks like you found a bug. Actually I should make this field operations another set of txt files or something like that so everyone can add their favorite field operations
Why more txt files??? You just need to put a "," in your string generation, IMHO ... also scale:: xxx ... doesnt seem to got the rights syntax
Reply With Quote
  #3  
05-03-2004, 05:04 PM
digitall.doc digitall.doc is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Valencia (España)
Posts: 741
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Well VM, it's not exactly a bug, as it works, but in temp.conf (is it used by mencodeme?) there appears twice mbqmin=1.
Just one needed
Reply With Quote
  #4  
05-03-2004, 05:43 PM
audioslave audioslave is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Sweden
Posts: 725
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Can something be done about the buffer underflow that occurs at the beginning of every encode (at least it does for me)? Every encode I've done with MEncoder or MEncode-me so far are 3 frames shorter than they should be...
__________________
AudioSlave
Reply With Quote
  #5  
05-03-2004, 05:54 PM
Prodater64 Prodater64 is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Palma de Mallorca - España
Posts: 2,925
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
When I run encode.bat file generated by MencodeMe, quickly get an error
Command prompt:
Quote:
C:\001_MencodeMe>Mencoder.exe -include temp.conf -lavcopts vbitrate=1069:vpass=2
"C:\001_MencodeMe\samples\Temp.avi" -o "C:\001_MencodeMe\samples\Temp.mpv"
MEncoder dev-CVS-040417-14:52-3.3.1 (C) 2000-2004 MPlayer Team

CPU: Intel Pentium III Katmai/Pentium III Xeon Tanner 445.9 MHz (Family: 6, Step
ping: 3)
Detected cache-line size is 32 bytes
CPUflags: Type: 6 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 0
Compiled with Runtime CPU Detection - WARNING - this is not optimal!
To get best performance, recompile MPlayer with --disable-runtime-cpudetection.
Reading /cygdrive/c/Documents and Settings/Neo64/.mplayer/codecs.conf: Can't open '/cygdrive/c/Documents and Settings/User/.mplayer/codecs.conf': No such file
or directory
Reading mplayer//codecs.conf: Can't open 'mplayer//codecs.conf': No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
File not found: 'frameno.avi'
Failed to open frameno.avi
Reading config file /cygdrive/c/Documents and Settings/User/.mplayer/mencoder:
No such file or directory
Reading config file temp.conf
font: can't open file: /cygdrive/c/Documents and Settings/User/.mplayer/font/font.desc
font: can't open file: /usr/local/share/mplayer/font/font.desc
success: format: 0 data: 0x0 - 0x3AA800
AVI file format detected.
AVI_NI: No audio stream found -> no sound.
VIDEO: [AVIS] 480x576 16bpp 25.000 fps 0.8 kbps ( 0.1 kbyte/s)
[V] filefmt:3 fourcc:0x53495641 size:480x576 fps:25.00 ftime:=0.0400
Opening video filter: [expand osd=1]
Expand: -1 x -1, -1 ; -1 (-1=autodetect) osd: 1
================================================== ========================
Opening video decoder: [vfw] Win32/VfW video codecs
Loaded DLL driver ffvfw
VDec: vo config request - 480 x 576 (preferred csp: Packed YUY2)
[PP] Using codec's postprocessing, max q = 9.
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
videocodec: libavcodec (480x576 fourcc=3167706d [mpg1])
Selected video codec: [makeavis] vfm:vfw (FFvfw makeavis)
================================================== ========================
Writing AVI header...
New_Face failed. Maybe the font path is wrong.
Please supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf).
subtitle font: load_sub_face failed.
assertion "picture_number<rcc->num_entries" failed: file "ratecontrol.c", line 6
18 5 [sig] Mencoder 1784 open_stackdumpfile: Dumping stack trace to mencoder.exe.stackdump
temp.conf
Quote:

of=rawvideo=1
ovc=lavc=1
nosound=1
sws=2
lavcopts=vcodec=mpeg1video:vrc_eq=tex:vmax_b_frame s=2:vrc_maxrate=2500:aspect=1.3333:keyint=24:vrc_b uf_size=917reme=2recmp=2:vstrict=-1:autoaspect=1:scplx_mask=0.3:vqblur=0:mbqmin=1:vq min=1:mbqmin=1:lmin=1:intra_matrix=(notch matrix)
ofps=25
mencoder.exe.stackdump
Quote:
Stack trace:
Frame Function Args
0022CFB8 77E5AC21 (00000000, 00000000, FFFF0000, FFFFFFFF)
0022D0B8 6108A370 (000006F8, 0022D0D0, 0022D0E8, 610E8D26)
0022D178 6108A64A (000006F8, 00000006, 0022D1A8, 6108AA1D)
0022D188 6108A46C (00000006, 00000000, 610F39E0, 00000003)
0022D1A8 6108AA1D (61001020, 007355B0, 00734712, 0000026A)
0022D1D8 61001117 (00734712, 0000026A, 007355B0, FFFFFFFF)
1596847 [sig] Mencoder 1784 handle_threadlist_exception: handle_threadlist_exception called with threadlist_ix -1
1629927 [sig] Mencoder 1784 handle_exceptions: Exception: STATUS_ACCESS_VIOLATION
Exception: STATUS_ACCESS_VIOLATION at eip=61024852
eax=610882AF ebx=610F2964 ecx=00000000 edx=00000006 esi=610F2994 edi=00000006
ebp=00C7E814 esp=00C7E810 program=C:\001_MencodeMe\mencoder.exe, pid 1784, thread sig
cs=001B ds=0023 es=0023 fs=0038 gs=0000 ss=0023
Stack trace:
Frame Function Args
00C7E814 61024852 (610F2964, 610248C8, FFFFFFFF, 00000000)
00C7E844 6102499C (0022CE98, 00000001, 00000001, 00000000)
00C7EB74 61026DAA (00000700, 00C7EBBC, 000000A4, 00C7EBA
00C7F084 6108E30E (610F1778, 00C7F0C8, 00C7F0A4, 00C7F0DC)
00C7F0A4 610030E6 (610F1778, 00C7F0DC, 61003080, 77E6201A)
00C7F0D4 61003E24 (00000000, 00000000, 00020251, C00000BB)
00C7FFA4 61003DDA (00000000, 00000000, 00000000, 00000000)
End of stack trace
3709287 [sig] Mencoder 1784 handle_threadlist_exception: handle_threadlist_exception called with threadlist_ix -1
3751955 [sig] Mencoder 1784 handle_threadlist_exception: handle_threadlist_exception called with threadlist_ix -1
3785493 [sig] Mencoder 1784 handle_threadlist_exception: handle_threadlist_exception called with threadlist_ix -1
3818879 [sig] Mencoder 1784
Reply With Quote
  #6  
05-03-2004, 06:00 PM
vmesquita vmesquita is offline
Invalid Email / Banned / Spammer
 
Join Date: May 2003
Posts: 3,726
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by incredible
Why more txt files??? You just need to put a "," in your string generation, IMHO ... also scale:: xxx ... doesnt seem to got the rights syntax
Well, because right now I am hardcoding the field operations. Maybe someone likes the filter detc better than ivtc for inverse telecine, for instance. I think MEncodeME should be as much flexible as possible.
What's wrong with scale parameters?

@digitall.doc
Thanks.

@audioslave
Yes there is something that can be done: more tests. Test different parameters, different settings and so on. And if there's nothing that fixes, report to mplayer mailing list. I know the manpage is not that straightfoward, but this is how the IVTC bug got fixed, I tested in every possible way, read tons of mailing list posts, posted the exactly problem and they fixed in less than three days MEncoder is a free encoder in development but if we don't try to help them fix the bugs it won't go as far as it could.

@prodater64
Looks like you are trying to run the second pass without the first... Or you just posted the second pass?
Reply With Quote
  #7  
05-04-2004, 04:47 AM
digitall.doc digitall.doc is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Valencia (España)
Posts: 741
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Other not-bug report,
when I select a PAL resolution output (528x576 for instance), in the temp.conf there's OFPS=25 (that's OK) but it keeps keyint=24.
It would be great that, if we choose a PAL resolution (...x576 or ...x28, and depending on destination format (KVCD, SKVCD or KDVD), keyint switched between 15 (KDVD) and 25 (KVCD or SKVCD).

Don't know if it's that easy, or is better to have a GOP length option, to choose between 15, 18, 24 or 25 (the solution I propose is more automatic, but maybe more difficult for you, don't really know)
Reply With Quote
  #8  
05-04-2004, 06:42 AM
Prodater64 Prodater64 is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Palma de Mallorca - España
Posts: 2,925
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Prodater64 question

Quote:
Originally Posted by Prodater64
Bugs:
MencodeMe set GOP size (keyint) from settings in Target drop-down selection box. Keyint values always are or 15 (KDVD) or 24 (K(S)VCD), no matter what is selected in Framerate drop-down selection box. Let's remember that 15 is for PAL KDVD, 24 is for NTSC K(S)VCD. MencodeMe es missing values of 18 for NTSC KDVD and 25 for PAL K(S)VCD.
It would be better an exclusive drop-down selection box for this setting.
VMesquita answer

Quote:
Originally Posted by VMesquita
Quote:
Bugs:
MencodeMe set GOP size (keyint) from settings in Target drop-down selection box. Keyint values always are or 15 (KDVD) or 24 (K(S)VCD), no matter what is selected in Framerate drop-down selection box. Let's remember that 15 is for PAL KDVD, 24 is for NTSC K(S)VCD. MencodeMe es missing values of 18 for NTSC KDVD and 25 for PAL K(S)VCD.
It would be better an exclusive drop-down selection box for this setting.
Thanks! I was thinking about a way to select the GOP is a better way, and choose according to framerate is a good idea. So each template can define a 23.976 GOP, a 25 fps GOP and a 29.97 gop.
Reply With Quote
  #9  
05-04-2004, 11:15 AM
digitall.doc digitall.doc is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Valencia (España)
Posts: 741
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
He, he,
so that means that had already been suggested, isn' it Prodater?
Reply With Quote
  #10  
05-04-2004, 01:01 PM
vmesquita vmesquita is offline
Invalid Email / Banned / Spammer
 
Join Date: May 2003
Posts: 3,726
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'll sticky this thread.
Reply With Quote
  #11  
05-06-2004, 03:03 PM
tetra tetra is offline
Free Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Found a bug in AVI.fil that causes mencoder to drop all those filtering stuff.

Code:
...scale=%%CROPPED_WIDTH%%:%%CROPPED_HEIGHT%%:0:7,...
should be?
Code:
...scale=%%CROPPED_WIDTH%%:%%CROPPED_HEIGHT%%:0:0:7,...
Reply With Quote
  #12  
05-06-2004, 07:44 PM
bigggt bigggt is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: IamCanadian
Posts: 848
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi this isin't really a bug but i have been doing a lot of testing and for some reason this happens

Example

when i start a movie called test it finishes test.mpv and if i try and do it again it won't overwrite the file it goes through the process but won't overwrite the file

Is this normal
Reply With Quote
  #13  
05-07-2004, 11:42 AM
digitall.doc digitall.doc is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Valencia (España)
Posts: 741
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
VM, just another not-bug report. More precisely is a thought I had.
I'm doing my first AVI to SKVCD with MencodeMe023.
In AVI filtering combo I see you use a filter combination with spatial filtering, postprocessing, added noise,...
Don't know if you based it in Phil AVI to KVCD V4 avisynth filtering combination, that also works great.
In Phil V4 he uses LanczosResize. Maybe you could use (and here is my suggestion) sws=9. I'm trying it right now (but don't
have the time/PC speed to test with bicubic).
With sws=9 I use in scale a param=2 value (instead of 7 you use for bicubic), what do you think?.
I'll post the result of AVI to SKVCD with sws=9 and scale param=2, and you can see if it worth use it in future
MencodeMe AVI filtering combo...
Reply With Quote
  #14  
05-07-2004, 02:32 PM
vmesquita vmesquita is offline
Invalid Email / Banned / Spammer
 
Join Date: May 2003
Posts: 3,726
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
@bigggt
This never happened to me.

@digitall.doc
The AVI filtering combo is supposed to reproduce Dialhot V4 script for DivX/xVID Content. But it has a lot of room to improvement since I am sure I did much less tests than Dialhot did. So feel free to improve. Later please post screenshots so we all can see the difference.
Reply With Quote
  #15  
05-07-2004, 04:18 PM
digitall.doc digitall.doc is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Valencia (España)
Posts: 741
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
vmesquita,
OK, I'll make some tests, and send somebody (you?) some screenshots. But it'll take some time, since I'm very busy right now...
... But from a theoretical point of view, wouldn't it be better to use Lanczos as Dialhot does in his V4 script?. And what about param value, do you know what is it useful for (I don't understand "filter length" in man_page)?.
The test I did with AVI combo and Lanczos (anime film) looks good.
Reply With Quote
  #16  
05-08-2004, 08:54 AM
audioslave audioslave is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Sweden
Posts: 725
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Well, after much testing I still haven't been able to solve the buffer underflow I get at the start of every encode .
Is there a way to pre-buffer the encode? Maybe that would be a way to get rid of the underflow I don't know... Just an idea.
__________________
AudioSlave
Reply With Quote
  #17  
05-08-2004, 08:58 AM
Abond Abond is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 243
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Interesting, why you are worried about this underflow?
Reply With Quote
  #18  
05-08-2004, 03:57 PM
audioslave audioslave is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Sweden
Posts: 725
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
@Abond
I know this buffer underflow isn't a problem when encoding a full DVD rip, since virtually all DVD's start with a black screen. But, if I want to encode some of the extras from the DVD (let's say a music video) and the clip doesn't start with a black screen, I (might) be able to see there are frames missing. Not a big problem, I know , it's just that I believe it can be fixed, somehow...
__________________
AudioSlave
Reply With Quote
  #19  
05-08-2004, 03:57 PM
digitall.doc digitall.doc is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Valencia (España)
Posts: 741
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Please, correct me if wrong: KVCD is mpeg1 format, and SKVCD is mpeg2 format, is that OK?.
VBV size is about 40 for KVCD and 112 for SKVCD, isn't it?.
Then, if I'm not wrong...

My last encode is a mpeg2 film 352x288, done with avs script (Phil v4) -> makeAVIS -> MencodeMe (1cd SKVCD).
It gives me lots of buffer underflowmin errors on second pass. In temp.conf the vrc_buf_size=327...

I guess that as the resolution is 352x288, the VBV assigned by MencodeMe was that of VCD. But as it is SVCD, maybe it'd be better VBV=917.
Reply With Quote
  #20  
05-08-2004, 05:53 PM
Prodater64 Prodater64 is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Palma de Mallorca - España
Posts: 2,925
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by digitall.doc
Please, correct me if wrong: KVCD is mpeg1 format, and SKVCD is mpeg2 format, is that OK?.
VBV size is about 40 for KVCD and 112 for SKVCD, isn't it?.
Then, if I'm not wrong...

My last encode is a mpeg2 film 352x288, done with avs script (Phil v4) -> makeAVIS -> MencodeMe (1cd SKVCD).
It gives me lots of buffer underflowmin errors on second pass. In temp.conf the vrc_buf_size=327...

I guess that as the resolution is 352x288, the VBV assigned by MencodeMe was that of VCD. But as it is SVCD, maybe it'd be better VBV=917.
Theoretically, vbv must to be fixed in last version. (IMHO it is fixed more or less) Mpeg1 as mpeg2 would be now 917 both, but i don't still check it .
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Paranoia: Bug reports incredible Video Encoding and Conversion 177 05-14-2006 08:49 AM
WeatherWatcher desktop weather reports black prince Computers 0 02-08-2006 06:10 PM
MovieStacker Bug Reports - (MStacker 2.1.0) muaddib Video Encoding and Conversion 18 04-19-2004 06:48 PM
Bitrates: CQMatic Version 1.2.03 Reports kwag Video Encoding and Conversion 24 11-16-2003 05:33 AM
Bitrates: CQMatic Bug Reports kwag Video Encoding and Conversion 251 09-29-2003 01:00 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 08:31 AM  —  vBulletin © Jelsoft Enterprises Ltd