Quantcast Panasonic NV-HS930 ejecting tapes? - digitalFAQ Forum
  #1  
08-10-2020, 10:03 AM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have a Panasonic NV-HS930 but it keeps ejecting the tape, I have tried multiple tapes and the result is the same.


There is also a small piece of broken plastic which appears to be a clip though I cannot find where it has come from to attempt to fix it or replace it.


When the tape is inserted the tape mechanism does not attempt to take the tape from the cassette.


Any pointers would be helpful.


I have tried to take so many photos if it can help with photos of the inside and the broken clip.


https://i.postimg.cc/W1ccD8Ls/DSC-1037.jpg


https://i.postimg.cc/rpbBkNJ6/DSC-1034.jpg


https://i.postimg.cc/c4s5PzSg/DSC-1033.jpg


https://i.postimg.cc/KvvJ0gPt/DSC-1032.jpg


https://i.postimg.cc/ZnYFs1dJ/DSC-1031.jpg


https://i.postimg.cc/NGN1fCXr/DSC-1030.jpg


https://i.postimg.cc/WbFJpNjQ/DSC-1029.jpg


https://i.postimg.cc/VsTdVxM4/DSC-1028.jpg


https://i.postimg.cc/3J5DRMRN/DSC-1027.jpg


https://i.postimg.cc/ryv5r0h8/DSC-1026.jpg


https://i.postimg.cc/W1pzFsPN/DSC-1025.jpg


https://i.postimg.cc/s2QV7XHr/DSC-1024.jpg


https://i.postimg.cc/xCVSmPbv/DSC-1023.jpg


https://i.postimg.cc/FzDt25Cp/DSC-1022.jpg


https://i.postimg.cc/XqNmK1NC/DSC-1021.jpg


https://i.postimg.cc/8Ch02gjv/DSC-1020.jpg


https://i.postimg.cc/Hx6BmYHr/DSC-1019.jpg


https://i.postimg.cc/xTJtrVZd/DSC-1018.jpg


https://i.postimg.cc/x8kySLtZ/DSC-1017.jpg


https://i.postimg.cc/kMtfzdzg/DSC-1016.jpg
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
08-10-2020, 12:10 PM
hodgey hodgey is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Norway
Posts: 1,379
Thanked 368 Times in 312 Posts
Would you be able to upload a video of what happens when you try to insert a tape?
Reply With Quote
  #3  
08-10-2020, 12:15 PM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by hodgey View Post
Would you be able to upload a video of what happens when you try to insert a tape?

I've never done that before but I could try, there's not a whole lot to see.

The mechanism just ejects straight away, nothing activates to take the film from the tape, the head cylinder is spinning but no tape is being threaded around it.

It was working not so long ago, around a month, somebody had it and then was returned broken but was working previously.

I have made a video on Vimeo.

https://vimeo.com/446547306

Last edited by VHScollector19; 08-10-2020 at 12:41 PM.
Reply With Quote
  #4  
08-10-2020, 01:35 PM
latreche34 latreche34 is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: USA
Posts: 2,203
Thanked 377 Times in 346 Posts
It looks like a mode switch fault, Either dirty contacts or went out of alignment, Watch some youtube videos on how to remove it and clean it.
Reply With Quote
  #5  
08-10-2020, 05:36 PM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by latreche34 View Post
It looks like a mode switch fault, Either dirty contacts or went out of alignment, Watch some youtube videos on how to remove it and clean it.
I have looked for this model and I will look more tomorrow at videos for any machine, are they all close to the same?
Reply With Quote
  #6  
08-10-2020, 06:36 PM
hodgey hodgey is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Norway
Posts: 1,379
Thanked 368 Times in 312 Posts
It is a panasonic with the z mechanism, so if you cant find a service manual for the specific deck (or something is broken on it and you need parts), the same mechanism is used in most PAL panasonics made in the late 90s to early 2000s. Other brands/models will be different.

Last edited by hodgey; 08-10-2020 at 06:55 PM.
Reply With Quote
  #7  
08-20-2020, 09:54 AM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by hodgey View Post
It is a panasonic with the z mechanism, so if you cant find a service manual for the specific deck (or something is broken on it and you need parts), the same mechanism is used in most PAL panasonics made in the late 90s to early 2000s. Other brands/models will be different.
Thanks, that helped a lot.

I have a new part and now it's all fitted but the post which take the tape don't seem to want to come back far enough for it to take the tape around the drum.
Reply With Quote
  #8  
08-21-2020, 09:07 AM
Quasipal Quasipal is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Herts, UK
Posts: 226
Thanked 95 Times in 75 Posts
What part was it you fitted? The issue with the tape loading sounds like the loading gear has lost a tooth. Very common fault.
Reply With Quote
  #9  
08-28-2020, 10:33 AM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Quasipal View Post
What part was it you fitted? The issue with the tape loading sounds like the loading gear has lost a tooth. Very common fault.
I was shocked to see that actually all of the teeth were intact and so decided to get a full working mechanism instead as it looks like the gear under the main cam had sheared off entirely, hence the loading arms not working at all.

Now I have a new mechanism in from another machine I am facing new issues.

1. The mechanism worked perfectly when in the machine in was taken from.

2. The tapes are now playing and all functions are working.

3. The tapes now play with no sound and the picture drops out as if there was bad tracking every 10 or so seconds.

The tapes are clean, the drum is clean.

Any help would be appreciated, it feels like I almost have success.
Reply With Quote
  #10  
08-28-2020, 10:53 AM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
And the solution to the above is, the connection to the audio was placed in the wrong way.

It works now, thank you all for helping.
Reply With Quote
  #11  
08-28-2020, 10:54 AM
Quasipal Quasipal is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Herts, UK
Posts: 226
Thanked 95 Times in 75 Posts
What model was the mech taken from? If you did not change the whole video head then there will be a mismatch in electronic circuits.
Reply With Quote
  #12  
08-28-2020, 10:54 AM
Quasipal Quasipal is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Herts, UK
Posts: 226
Thanked 95 Times in 75 Posts
Oh I see above. Glad you sorted.
Reply With Quote
  #13  
08-29-2020, 07:33 AM
VHScollector19 VHScollector19 is offline
Free Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 31
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Quasipal View Post
Oh I see above. Glad you sorted.
So long as the machine is a z mechanism you can change it around without sourcing intricate parts.
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hi8 Tape stays on reel while ejecting? LJFletcher Capture, Record, Transfer 4 11-09-2019 07:37 PM
Panasonic AG-7350 or Panasonic NV-FS200 for digitizing tapes? simo1427 Capture, Record, Transfer 3 05-21-2018 04:19 PM
How often to clean S-VHS heads? (Panasonic NV-HS930) AdamEurope Video Hardware Repair 4 03-01-2016 08:00 PM
Panasonic AG-5700E vs Panasonic NV-HS1000 for transferring tapes? tsakodim Capture, Record, Transfer 8 12-31-2014 10:00 AM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 11:52 AM