Quantcast Sony SLV-N50 broken audio? - digitalFAQ Forum
  #1  
05-23-2022, 01:10 PM
WC74 WC74 is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2021
Posts: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
I have a Sony SLV-N50.

Recently, the audio stopped working.

It does not passthrough audio, it does not play audio from any tapes, it doesn't record the input audio - it just records quiet noise.

I cannot record, passthrough or listen to audio through rca and rf connections.

Video works though.

Is there a way I can fix it?
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
05-23-2022, 03:42 PM
hodgey hodgey is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Norway
Posts: 1,379
Thanked 368 Times in 312 Posts
It's kind of hard to tell, since there is no audio anywhere I would maybe suspect it would be something near the hi-fi chip (or the chip itself) since all of the audio goes via that. Does the deck recognize if there is hi-fi audio on a tape (either via on-screen display or front display, don't remember) even if not outputting it?

It might be difficult to trace where the fault would be unless it's something obvious like a blown component though. The vcrs internals were quite minimized at this point and most stuff is done inside a few chips, plus everything other than the power supply and tuner is on one circuit board that sits under the mechanism so stuff is hard to get to without disassembly.

These Sonys aren't too bad, but they're not extremely valuable either (ebay has these and related seem to go for like $50-$70. So, depends how much effort you want to put into it and whether you have experience with repair and diagnosis of electronics vs looking for a new one.

My Video gear overview/test/repair/stuff yt channel http://youtu.be/cEyfegqQ9TU
Reply With Quote
  #3  
05-23-2022, 07:17 PM
RobustReviews RobustReviews is online now
Free Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: London - UK
Posts: 501
Thanked 78 Times in 68 Posts
Quote:
Originally Posted by hodgey View Post
It's kind of hard to tell, since there is no audio anywhere I would maybe suspect it would be something near the hi-fi chip (or the chip itself) since all of the audio goes via that. Does the deck recognize if there is hi-fi audio on a tape (either via on-screen display or front display, don't remember) even if not outputting it?

It might be difficult to trace where the fault would be unless it's something obvious like a blown component though. The vcrs internals were quite minimized at this point and most stuff is done inside a few chips, plus everything other than the power supply and tuner is on one circuit board that sits under the mechanism so stuff is hard to get to without disassembly.

These Sonys aren't too bad, but they're not extremely valuable either (ebay has these and related seem to go for like $50-$70. So, depends how much effort you want to put into it and whether you have experience with repair and diagnosis of electronics vs looking for a new one.
As said, unless it's something clearly obvious it's bin fodder.

I like Sony machines and my view is that they can get a bad wrap, there's some crap at the end but their high end 90s decks are bargains, they have a common mechanical fault which is a faff to fix (the famous 'blue gear') which requires the whole machine to be stripped and retimed but once that's fixed they play back very nicely. True Sony machines are usually the most logical in construction and usually very well documented, in my opinion anyway.

Your model though, I think that's one of the not-so-good later decks though when Sony has lost interest and was letting all sorts of second-tier companies produce the transports.
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can Sony Handycam TRV21 convert to stereo audio? jartone2000 Videography: Cameras, TVs and Players 3 02-08-2022 11:05 PM
Sony SLV-N50 broken audio? WC74 Video Hardware Repair 3 12-24-2021 09:46 PM
Sony SL-HF900 audio cutting out in HiFi mode? wkrbee Video Hardware Repair 4 06-30-2019 10:10 AM
Sony EV-S7000 audio problem, interference? cpoosch Video Hardware Repair 8 07-13-2017 05:31 AM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 11:57 AM