Quantcast VHS to PCI Avermedia Card - No output, driving me nuts! - digitalFAQ Forum
Go Back    Forum > Digital Video > Video Project Help > Capture, Record, Transfer

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
09-17-2020, 09:47 AM
rcanpolat rcanpolat is offline
Free Member
 
Join Date: Sep 2020
Posts: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hi folks,

First time poster and i am having some trouble. Please bare with me if some of my terminology is incorrect. I'm trying to convert some old VHS tapes to digital via a PCI capture card.

I've bought a Avermedia CE310B PCI card, brand new device, just arrived today installed into a brand new PC.

When i try play back video from the VHS player to the PC i get no audio and no sound.

My VHS player is a Sony SLV-SE7401 & its inputs and outputs are as follows:
  • Output: Scart Line 1 (black color labelled euro AV)
  • Output: Scart Line 2 (blue color)
  • Output: Audio out (L+R red+white)
  • Output: TV Out (RF)
  • Input: Antenna Input
I've tried using a Male to Male RCA cable into a RCA to Scart adapter. The scart plugged into the VHS and the RCA into the capture card. I've changed around the resolution and swapped around from Composite to S-Video and back again (just to cycle the input) and i get no video and no audio output. I've tried both scart outputs on the VHS. The screen output either remains blue or black (depending on what resolution i set the capture to).

I tried another cable, gold plated JVC dedicated Scart to RCA and the same result as above.

When i plug in the RCA cables audio (white and red) into the VCR's "Audio Out" port i can hear sound through my PC's speakers.

I then tried an old TV Out (RF) to RCA cable (i think that is what it is, i used to use it on my old Super Nintendo) and i still can't get any audio or video out.

I'm not using any copy protected tapes, they are old family VHS tapes from 20-30 years ago. I know the VHS player works because it outputs over scart to a TV just fine and plays the tapes perfectly with audio and video.

Do i need to have it plugged into a TV to get an output to a PC as well or what am i doing wrong here?

Any help would be very greatly appreciated.
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
09-17-2020, 10:46 AM
hodgey hodgey is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Norway
Posts: 870
Thanked 192 Times in 164 Posts
Does your scart adapter have a switch on it? Out and in are not the same pins on the scart port, and most adapter that don't have a switch on them are input only.
Reply With Quote
  #3  
09-17-2020, 10:56 AM
rcanpolat rcanpolat is offline
Free Member
 
Join Date: Sep 2020
Posts: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by hodgey View Post
Does your scart adapter have a switch on it? Out and in are not the same pins on the scart port, and most adapter that don't have a switch on them are input only.
No switch.

The scart adapter i have is labelled "Microsoft". I think it belongs to an old xbox console so it is more then likely belonging to the TV side.

The JVC scart cable i have would be the same idea, the scart end always ended up on the TV because the RCA side went to a camcorder.

Thanks for the tip, I completely forgot some of the scart adapters had switches on them

I'll post back an update when i find a switchable adapter.
Reply With Quote
  #4  
09-17-2020, 05:11 PM
rcanpolat rcanpolat is offline
Free Member
 
Join Date: Sep 2020
Posts: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm going to mark this as solved. I purchased a scart adapter with a switch for Input/Output and its done the trick. Audio and Video working perfectly.
Reply With Quote
Reply




Tags
avermedia, digital, vhs

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Unable to change output to 720x480 - Osprey card issue? kriscraigs Capture, Record, Transfer 2 01-28-2019 04:26 PM
AVerMedia Live Gamer HD crash, only on YouTube videos? yerp Capture, Record, Transfer 1 09-23-2017 03:17 AM
StableHost security lockdowns driving me crazy! msingle Web Hosting 2 12-18-2014 07:41 PM
AverMedia C027 HD DVR & MainConcept Encoder 1.4 for capturing ? rlschoemer Capture, Record, Transfer 4 02-01-2012 01:53 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 02:48 AM