Quantcast VideoDub transfer, videos are blurry? - digitalFAQ Forum
  #1  
04-23-2021, 08:44 AM
Denicio Denicio is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Memphis TN
Posts: 80
Thanked 1 Time in 1 Post
So i finally got the new Xfr rig up and running last night, i was so excited.

Going Sony Hi8 out to the DV TBC-1000 into a Pinnacle USB 510 into VideoDub. THEN i take the file and import it into sony vegas. I did a very short 20 second run just to give it all a test drive.

I was SHOCKED at what i saw. After spending a considerable amount of $$ the image quality looks like something a 2 year old with crayons could do. See attached images.

The screen on the sony camera shows a nicely shot video. Looks pretty good actually. But what my MONDO rig gave me ....gives me indigestion.

I NEED suggestions and comments.

YEARS ago i had a conopus 100 thingy and it passed video through that looked as good as what the camcorder produced. WHAT on earth am i missing with a substantially MORE expensive rig?

What you see is a completed transfer dont on a Windows 10 machine. I could not get my Win 7 set up to cooperate (posting another thread about this).


Attached Images
File Type: jpg IMG_6158.jpg (107.1 KB, 28 downloads)
File Type: jpg IMG_6157.jpg (55.1 KB, 23 downloads)
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
04-23-2021, 08:48 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is offline
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,397
Thanked 2,054 Times in 1,772 Posts
How does it look in VirtualDub?
Probably just a settings issue. What you're seeing isn't normal.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- For sale in the marketplace: TBCs, workflows, capture cards, VCRs
Reply With Quote
  #3  
04-23-2021, 08:55 AM
Denicio Denicio is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Memphis TN
Posts: 80
Thanked 1 Time in 1 Post
VirtualDub is very very new to me. I am trying to learn it as best i can. When i did the capture...the capture screen is simply blank but i can see it grabbing frames and reporting NO dropped frames.

I have not closed the capture screen and tried importing the file into virtual dub's editor.

You suggest doing that?

NOW, when i imported the files Vegas has a pop up and asks me if i want to match project settings (or something like that). I have always answered 'yes' on that in the past. I failed to try it and select 'no'. I will also try that this weekend.
Reply With Quote
  #4  
04-23-2021, 05:16 PM
kingbean kingbean is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: Australia
Posts: 47
Thanked 1 Time in 1 Post
In the first photo I can see

Project: 352x240x32, 29.970p
Preview: 44x30x32, 29.970p

So it looks like you've only captured at half resolution, and for some reason are previewing it at well below that.

Check your VDub capture settings. NTSC should be 720x480.

(or perhaps it's just the playback that is low res.. try playing the file back in VDub/Media Player and see how it looks)
Reply With Quote
The following users thank kingbean for this useful post: Denicio (04-26-2021)
  #5  
04-26-2021, 08:12 AM
Denicio Denicio is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Memphis TN
Posts: 80
Thanked 1 Time in 1 Post
Kingbean,

Thanks, i will look at those settings specifically. What i did do....was tinker with a few settings in Vegas and DID find that my preview quality was set to a default lower setting. ON top of that when i drug the clip into Vegas and it asked if i wanted to match the settings of the project...selecting no seemed to also yield better results.

Once i toggled those around i got a quality picture! So there was success! Tonight i will look at the VDub capture settings to make sure its set as you suggested.
Reply With Quote
  #6  
04-29-2021, 09:44 AM
Denicio Denicio is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Memphis TN
Posts: 80
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by kingbean View Post
In the first photo I can see

Project: 352x240x32, 29.970p
Preview: 44x30x32, 29.970p

So it looks like you've only captured at half resolution, and for some reason are previewing it at well below that.

Check your VDub capture settings. NTSC should be 720x480.

(or perhaps it's just the playback that is low res.. try playing the file back in VDub/Media Player and see how it looks)
King Bean,

Okay, i spent nearly an hour ticking through ALL the settings on VideoDub and i simply cant find the project settings where i can check and change them. I work with DAW's (Nuendo 1 to Cubase 11) and i've used Vegas....both robust programs but seemingly easy to find the settings. Videodub has stumped me.

Can you or anyone else tell me how to get to the screen where i can tweak the settings. Heck, i cant even SEE the resolution its set at.
Reply With Quote
  #7  
04-29-2021, 02:38 PM
themaster1 themaster1 is offline
Free Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 262
Thanked 58 Times in 47 Posts
do a test with VLC (Videolan) it can record from a card

Go in media >> convert/record >> capture (mode directshow) > choose your card and the most important: size frame write: 720x480 then play a tape and start recording (choose a profile: mpeg2 TS, put a good birate 9000 for video, 192 for audio)
Reply With Quote
  #8  
04-29-2021, 02:39 PM
Denicio Denicio is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Memphis TN
Posts: 80
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by themaster1 View Post
do a test with VLC (Videolan) it can record from a card

Go in media >> convert/record >> capture (mode directshow) > choose your card and the most important: size frame write: 720x480 then play a tape and start recording (choose a profile: mpeg2 TS, put a good birate 9000 for video, 192 for audio)
What is VLC?

EDIT Nevermind....ignore. I thought it was something else besides what i know it to be (video player for windows)
Reply With Quote
  #9  
04-29-2021, 04:53 PM
kingbean kingbean is offline
Free Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: Australia
Posts: 47
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by Denicio View Post
Videodub has stumped me.
Here's a comprehensive guide to VirtualDub: Capturing with VirtualDub [Settings Guide]

If you follow along to that as you go, you should be able to get yourself sorted.
Reply With Quote
  #10  
04-30-2021, 10:30 AM
Denicio Denicio is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Memphis TN
Posts: 80
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by kingbean View Post
Here's a comprehensive guide to VirtualDub: Capturing with VirtualDub [Settings Guide]

If you follow along to that as you go, you should be able to get yourself sorted.
Awesome! Thanks for the links. I will do a deep dive into the info you provided.

Gotta say "Capture PIN" is a TERRIBLE name for capture settings. Thats why i had so much trouble finding those settings.
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Transfer videos in old miniDV tapes to computer. Some questions... Lighthouse Capture, Record, Transfer 8 01-01-2019 07:27 PM
Best way to transfer VHS and Hi8 videos to a DVD or MacBook Pro? KKWill Capture, Record, Transfer 0 08-15-2016 07:45 PM
Preparing to transfer 100s of family videos, need advice! bithog1 Project Planning, Workflows 0 02-06-2014 04:18 AM
Quality VHS to DV transfer method for archiving family videos ErikCalifornia Capture, Record, Transfer 3 02-01-2012 12:38 AM
Transfer videos from Digital 8 tapes Luis Rivas Capture, Record, Transfer 12 01-26-2011 07:05 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 12:01 PM