Quantcast VHS tapes are not playing correctly! (Videotape was crumpled?) - digitalFAQ Forum
Go Back    Forum > Digital Video > Video Project Help > Capture, Record, Transfer

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
03-29-2014, 09:12 PM
rappy rappy is offline
Free Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 81
Thanked 3 Times in 3 Posts
Ok. So things are going great with my captures. I have a tape that is a little crumpled and keeps getting caught up in the jvc 99000u. So I take a new case and switch out the reel in the new case. As I was doing this I was capturing a good tape with no problems. I put in the "fixed tape" so see if my handy work.....we'll worked. The tape didn't get caught, but it doesn't play right. It's basically a black screen, with a bunch of "noise". Not like the black and white snow noise, but rather a very dark screen. But when I fast forward the image plays correctly! I thought it was something wrong with the repaired tape, but I put in the other tape that until a few minutes ago played just fine.....and just my luck, it's doing the same thing!!!

What did I do????

EDIT:
Got a little scare there. Tapes seem to be playing fine now. Not sure why though?. I hope it doesn't happen again. For safe measure, I cleaned the video head with a little (91%) alcohol and a piece of paper (based on threads I read here). I do have a question regarding cleaning, but I will ask on the general forum.
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
03-30-2014, 01:11 PM
volksjager volksjager is offline
Free Member
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,024
Thanked 211 Times in 190 Posts
yes that sound like the crumpled tape may have shed some oxide onto the head.
avoid playing crumpled tape if you can and if you must clean after wards
i prefer chamois to paper as well
Reply With Quote
The following users thank volksjager for this useful post: lordsmurf (07-23-2014)
  #3  
07-23-2014, 05:10 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is offline
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,125
Thanked 1,977 Times in 1,705 Posts
Did you see anything on the cleaning swab?

- If so, volksjager is right. It's a good guess.
- If not, something else is at fault. And we'd need to still keep guessing.

But given all the data, it does sound like the most likely reasoning to me as well.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Find television shows, cartoons, DVDs and Blu-ray releases at the TVPast forums.
Reply With Quote
  #4  
08-06-2014, 09:11 PM
rappy rappy is offline
Free Member
 
Join Date: May 2011
Posts: 81
Thanked 3 Times in 3 Posts
Have not had any issues since! Knock on wood
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MiniDV Tapes not playing - blank blue screen? naripeddi Videography: Cameras, TVs and Players 4 03-05-2013 10:37 PM
My Betamax video tapes go blank while playing? Nayls Capture, Record, Transfer 2 02-08-2013 08:54 AM
JVC HR-S7500EK PAL model any good for playing tapes? Zerowalker Capture, Record, Transfer 24 07-19-2012 07:02 AM
PAL videotape to DVD transfer problem lordsmurf Restore, Filter, Improve Quality 0 08-23-2010 03:04 AM
Do you need the remote to correctly work the Panasonic AG-1980 cyber-junkie Project Planning, Workflows 9 02-19-2010 11:46 AM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 10:27 PM