Quantcast DV AVI won't play on my TV? (using Scenalyser) - digitalFAQ Forum
Go Back    Forum > Digital Video > Video Project Help > Capture, Record, Transfer

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
08-16-2015, 03:48 AM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok, So Ive played around with Scenalyser all day and the final "Batched " video wont play on my Samsung TV? I tried both AVI 1 and the default AVI 2. AVI 1 wont even play on my pc but AVI 2 does, just not on the tv.
Interestingly, the initial low quality copy in the tape-indices file will play on the tv?
All the other settings are as default.
Anyone else have this problem?
cheers
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
08-16-2015, 04:09 AM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
Quote:
Anyone else have this problem?
No never.

AVI Type 1 or Type 2 can not be played on the TV, not DV-AVI, whether Microsoft or Canopus DV DV-AVI.
Only Divx + Xvid AVI container.

I need to have a cut, cut with VirtualDub [Direct Stream Copy] screen and audio.

Converter can be found here 2 ... Canopus DV File Converter and Ulead.
I can try it.

But I speak only German and Swiss dialect.
But I can certainly help.


Attached Files
File Type: zip faq-e.zip (1.8 KB, 3 downloads)
Reply With Quote
The following users thank Goldwingfahrer for this useful post: lordsmurf (08-16-2015), ozigoo (08-16-2015)
  #3  
08-16-2015, 04:15 AM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank You
I will try what you suggested
Dankashern
Reply With Quote
  #4  
08-16-2015, 05:15 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is online now
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,907
Thanked 2,170 Times in 1,870 Posts
The easiest way to convert DV AVI to something that a DVD player wants (XviD AVI, H.264 MP4, or DVD MPEG) is to use the freeware Avidemux.

An AVI is just a container (wrapper(. DVD players will not play DV AVI, but only Xvid AVI. The codecs matter.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- For sale in the marketplace: TBCs, workflows, capture cards, VCRs
Reply With Quote
The following users thank lordsmurf for this useful post: ozigoo (08-16-2015)
  #5  
08-16-2015, 06:07 AM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
After "ripping" from tape to HDD with Scenalyser then went to....

1. Canopus DV first and used the Microsoft DVI2 conversion...no luck didnt play on TV

2. Then tried VirtualDUB "Direct Stream copy" ..no good? didnt play on my TV either ?

Any help greatly apreciated


IDEA? With Virtualdub if you set it to "Full Processing mode" it allows you to select the compression codec.
No idea which one from the list will possibly play on the tv if any?

*EDIT..Just saw your post LordSmurf...will try that...cheers
Reply With Quote
  #6  
08-16-2015, 07:26 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is online now
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,907
Thanked 2,170 Times in 1,870 Posts
DV AVI is simply not going to play on the TV or DVD/Bluray player. Not at all. It must be converted to Xvid AVI or H264 MP4.

VirtualDub "direct stream copy" will leave the DV AVI as DV AVI for editing. It doesn't convert the codec with that option, though all you can do it simple cuts (no filters).

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- For sale in the marketplace: TBCs, workflows, capture cards, VCRs
Reply With Quote
  #7  
08-16-2015, 09:27 AM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok, for anyone going down this path I now have the solution with much persistence...

"Rip/Convert dvi tape from camcorder to HDD using Scenalyser into AVI 2

Convert to XVid using VirtualDub plus 3 plugins.(Smart Deinterlacer Filter,XviD Codec & Lame MP3 Codec)

Google Smart Deinterlacer Filter for the latest version 1.7

The guide is here....with the links to the codecs

http://forum.videohelp.com/threads/187587


Im happy with the final product

Thanks all for your help and support
Reply With Quote
  #8  
08-16-2015, 09:33 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is online now
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,907
Thanked 2,170 Times in 1,870 Posts
The "smart deinterlace" filter is awful. You'll get jaggies everywhere. Even the VirtualDub default "yadif" is better, though neither are as good as QTGMC in Avisynth. Baldrick's guide is more than 10 years old, and reflects lousy methods of the era. That's not a good process to follow.

You'd also have much better quality by using H.264 MP4, not the old Xvid AVI.

I doubt you'll be happy when viewing that at 40"-60" or more, on a nice HDTV. The issues will be obvious. That guide was written in the day when most people still had 20" tube TVs.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- For sale in the marketplace: TBCs, workflows, capture cards, VCRs
Reply With Quote
  #9  
08-16-2015, 09:38 AM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
Quote:
DV AVI is simply not going to play on the TV or DVD/Bluray player. Not at all. It must be converted to Xvid AVI or H264 MP4.
I have written above.
ozigoo but it can not play on a PC, so I wrote to edit with VDub.

Quote:
converted to Xvid AVI or H264 MP4.
Divx and Xvid are outdated and not up to date.

H264 there is not .... point forgotten [laughing]
correctly H.264

H.264
encoder x264

Take MP4 AVC + AAC ...
Free is hybrid [developer may also English]

• ITU-T H.261 / MPEG-1 Video: TMPGEnc, bbMPEG
• ITU-T H.262 / MPEG-2 Video: HCEnc, TMPGEnc, CCE, CPC,Procoder.
• ITU-T H.263 / MPEG-4 ASP Video: DivX, Xvid, Adobe Flash
• ITU-T H.264 / MPEG-4 AVC Video: x264, Hybrid,Apple QuickTime, Nero Digital, MainConcept H.264/AVC
• ITU-T H.265 / MPEG-H HEVC Video: x265, Kvazaar

Quote:
You'd also have much better quality by using H.264 MP4, not the old Xvid AVI.
Yes, exactly what I meant
Reply With Quote
  #10  
08-16-2015, 09:44 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is online now
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,907
Thanked 2,170 Times in 1,870 Posts
Quote:
Originally Posted by Goldwingfahrer View Post
H264 there is not .... point forgotten [laughing]
correctly H.264
Oops. Typo.

Quote:
Take MP4 AVC + AAC ...
This is really what he should do. That and use a good deinterlacer.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- For sale in the marketplace: TBCs, workflows, capture cards, VCRs
Reply With Quote
  #11  
08-17-2015, 06:46 PM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ok thanks guys...is there an updated guide like Baldricks for a noob like myself?
I did a bit of a search and some people have suggested "Megui" as a program? Is this a good 1?
I can follow easy step by step things like "download this program",add this plugin and set this to that etc.
Thats what I liked about Baldricks guide it was very easy to follow...
If you could point me in the right direction for latest "best" software or a step by step guide that would be great...
I downloaded and looked at Avisynth but as I am a noob I have no idea what to set each box at?

Ive decided to stick with Scenalyser for the first part as its a quick an easy way to get the raw material off the tapes and if I set the timecode thingy to about 12 hours it groups my clips into each day of filming which is great, so ill
plug away with that first on my 100+ mini dv tapes...and then mess around with making them playable on the TV later...

Sorry Goldwingfarher I cant quite understand what you are saying at the end there "Free is hybrid developer"?
Are they all programs you have listed and if so which of them is the "best/easiest to follow" cheers
Nero Digital maybe? or "Total Code Studio? Procoder? Is that what yr suggesting there?

Lordsmurf, your input is very much appreciated ...thanks heaps

Im not sure what this means? "This is what he should really do ..Take MP4 AVC + AAC that and a good interlacer?

Whats "Take MP4 AVC + AAC" ? a good interlacer you can suggest?

Thanks for the help , much appreciated...

Ps sorry for all the questions =/

Last edited by ozigoo; 08-17-2015 at 07:27 PM.
Reply With Quote
  #12  
08-17-2015, 07:26 PM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
Quote:
Sorry Goldwingfarher I cant quite understand what you are saying at the end there "Free is hybrid developer"?
Hybrid is free and the best program for MP4 .....AVC + AAC [x264]

I work with since the first version.
Selur can English and German ... he helps immediately.

Tips are also in English and German Doom9 forum.

http://www.selur.de/
http://www.selur.de/downloads

Alternative = TMPGEnc Video Mastering Works 5 or 6
Reply With Quote
  #13  
08-17-2015, 07:40 PM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank you for a quick reply....
Is there a good guide to use it?
What to set each box too?
Step by step is best for me...lol..
And best"deinterlacer" in that program?
Thanks again

-- merged --

Hi I Downloaded Hybrid.
Can you suggest the best settings for me?
Or do I just leave all the defaults and use it as is?

I really am a noob and not up with all the terminology,
so maybe if you suggest "click this tab and select this value" etc
would be really helpful.. thanks
Reply With Quote
  #14  
08-18-2015, 02:23 AM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
It's really better that could explain a user of english writing.
I can not speak English.

as. 1
unpack NeroAacEnc.Rar
Now place the neroAacEnc.exe in Hybrid


Attached Files
File Type: rar neroAacEnc.rar (374.8 KB, 4 downloads)

Last edited by Goldwingfahrer; 08-18-2015 at 02:40 AM.
Reply With Quote
  #15  
08-18-2015, 02:46 AM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank you Goldwing ..you are doing a great job with your English
I have done as you suggested cheers
Reply With Quote
  #16  
08-18-2015, 03:03 AM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
I make a little movie.
But is just a small example.
-------------------

Basic setting an example


Attached Files
File Type: mp4 Video 18-08-2015 10-29-45.mp4 (7.80 MB, 10 downloads)

Last edited by Goldwingfahrer; 08-18-2015 at 03:35 AM.
Reply With Quote
  #17  
08-18-2015, 07:48 AM
ozigoo ozigoo is offline
Free Member
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank you,so much...great job!!!

... having trouble with input video (avi2 from scenalyser)

Hybrid cannot process "PCM audio"

Tried to convert with no audio...no luck ...no video =[

-------------------------------------------------------------------------

Hybrid: homepage
Forum: public forum
Regarding problems please read: needed infos
Donate: via PayPal

Current defaultOutputPath: is empty!
Set it under Config->Path
Finished initialization, finished after 2.202s

Filtering input files,..
Analysing 1 input files,...
analyzing: IsaacDadTramp'20110928 07.13.23.avi
checking a/v ids in ffmpeg,...
analyzing IsaacDadTramp'20110928 07.13.23.avi
grabbing audio ids for: C:\Users\Shandor\Desktop\HomeMovies\DVI\IsaacDadTr amp'20110928 07.13.23.avi
-> audio ids found: 1
analyzing audio streams...
analyzing audio stream: 1
analyzing audio stream with mplayer
grabbing audio data and delay infos with MediaInfo for C:\Users\Shandor\Desktop\HomeMovies\DVI\IsaacDadTr amp'20110928 07.13.23.avi
grabbing video ids for: IsaacDadTramp'20110928 07.13.23.avi
-> video ids found: 0
analyzing video streams...
analyzing video stream: 0
starting auto routines for source number: 1
-> finished auto routines for source number: 1
Input is completely analysed,...
Creating job for current source
-> Creating jobs for source 1,...
-> Generating calls for: C:\Users\Shandor\Desktop\HomeMovies\MP4\test2.mp4
adding x264 calls for source: 1
createJobs for C:\Users\Shandor\Desktop\HomeMovies\MP4\test2.mp4
creating attachment extraction subjobs
creating video subjobs
creating muxing subjobs
optimizing the subJobs
-> finished creating subjobs for current source
added new job with id 22_22_24_1210

Starting Main@22:22:26.338:
"C:\PROGRA~1\Hybrid\x264.exe" --pass 1 --bitrate 6000 --profile high --level 4.1 --direct auto --qcomp 0.5 --no-mbtree --ipratio 1.3999999999999999 --weightp 1 --aq-mode 0 --sar 64:45 --non-deterministic --stats "C:\Users\Shandor\AppData\Local\Temp\test2_22_22_2 4_1210_03.stats" --input-csp i420 --fps 25000/1000 --input-res 720x576 --output NUL -
raw [info]: 720x576p 64:45 @ 25/1 fps (cfr)
x264 [info]: using SAR=64/45
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2
x264 [info]: profile Main, level 4.1
x264 [info]: final ratefactor: 9.25
finished after 00:00:00.485
-> 22_22_24_1210_03_video crashed:ERROR: C:\Users\Shandor\AppData\Local\Temp\test2_22_22_24 _1210_03.stats was not created!
Job 22_22_24_1210 finished!
Reply With Quote
  #18  
08-18-2015, 07:58 AM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
Quote:
Hybrid cannot process "PCM audio"
here it works


Attached Images
File Type: jpg Hybrid_PCM.jpg (62.0 KB, 4 downloads)
Reply With Quote
  #19  
08-18-2015, 08:00 AM
Goldwingfahrer's Avatar
Goldwingfahrer Goldwingfahrer is offline
Remembered
 
Join Date: Aug 2013
Location: Switzerland
Posts: 453
Thanked 80 Times in 71 Posts
Quote:
Hybrid cannot process "PCM audio"
here it works
here it works

give me a cut of your movie
Reply With Quote
  #20  
08-18-2015, 08:14 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is online now
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 11,907
Thanked 2,170 Times in 1,870 Posts
I wrote a guide here for converting AVI to MPEG using Avidemux: http://www.digitalfaq.com/guides/vid...idemux-pt1.htm
Instead of MPEG, choose x264. Leave the default options.
The source DV AVI should load with no issues.

When I get more time later this year, I need to add quite a few guides to this site. I may add the wiki soon.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- For sale in the marketplace: TBCs, workflows, capture cards, VCRs
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DVD+R disc don't play in player? ninjastriker Videography: Cameras, TVs and Players 11 02-21-2016 03:22 PM
Standalone player will not play DVD? Chala Copy DVDs, Duplicate, Replicate 1 09-19-2010 09:30 AM
Blu Ray BD-R Disk won’t Play Kent Blank Media 5 03-09-2009 11:28 PM
Play avi's on computer? rockettj1225 Videography: Cameras, TVs and Players 3 11-11-2008 04:49 PM
DVD won’t play on some players Edye Author, Make Menus, Slideshows, Burn 3 11-21-2004 11:50 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 11:25 PM