Quantcast Video color matching problem with VirtualDub!? - digitalFAQ Forum
  #1  
01-25-2013, 01:53 PM
Mejnour Mejnour is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 275
Thanked 12 Times in 12 Posts
Hello guys,

I would like to know what should I do when I see a difference in color at the acquisition vs lecture of the same video? I took a snap shot of the difference of color I get! I use virtualdub 1.9. At least playing with media player or virtualdub give the same result.

Maybe my acquisition settings are wrong! I am a bit lost with what is important and what is not with during acquisition.

Here my settings

Video Color depth
Decompression format = Autoselect
output format to compressor/display = 4:2:2 UYVY (why not YUY2?)

video compression
Huffyuv v.2.1.1 Multi-Threading (I have a PC-DL deluxe motherboard)

Video
Full processing mode (or Direct stream copy or fast recompress or normal recompress)

Audio
Direct stream copy (or full processing mode)

Option
Sync to audio

Thanks


Attached Images
File Type: jpg Lecture vs Acquisition.JPG (98.5 KB, 18 downloads)
File Type: jpg Video color depth settings.JPG (172.6 KB, 9 downloads)
File Type: jpg Video compression codec.JPG (164.3 KB, 9 downloads)
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
01-26-2013, 12:16 PM
Mejnour Mejnour is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 275
Thanked 12 Times in 12 Posts
Quote:
Originally Posted by Mejnour View Post
Hello guys,

I would like to know what should I do when I see a difference in color at the acquisition vs lecture of the same video? I took a snap shot of the difference of color I get! I use virtualdub 1.9. At least playing with media player or virtualdub give the same result.

Maybe my acquisition settings are wrong! I am a bit lost with what is important and what is not with during acquisition.

Found my color problem, got to Options/Preferences/Display "uncheck" Use DirectX for display panes!

If I can get input for my settings would be nice...
Reply With Quote
  #3  
01-26-2013, 02:28 PM
kpmedia's Avatar
kpmedia kpmedia is offline
Site Staff | Web Hosting, Photo
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 4,319
Thanked 371 Times in 340 Posts
Yep. You beat me to it. By default that nuisance setting is turned on.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Please Like Us on Facebook | Follow Us on Twitter

- Need a good web host? Ask me for help! Get the shared, VPS, semi-dedicated, cloud, or reseller you need.
Reply With Quote
The following users thank kpmedia for this useful post: Mejnour (01-26-2013)
  #4  
01-26-2013, 05:11 PM
Mejnour Mejnour is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 275
Thanked 12 Times in 12 Posts
About the "huffy configuration dialog"

If I understand this codec; the 2 windows "YuY2 compression method" and "RGB compression method"
mean that we have 2 choices for compression YuY2 or RGB? Correct! But do we have really the choice?

It sound like a dumb question but what determine wich one will be chose by default since they are in 2 separate windows? I know that I am missing something...

Huffyuv know itself just by the input?

I mean if I feed the video card with a VHS tape, he will automatically use YUY2 to compress?

If I use a DVD he will automatically use RGB to compress?

Thanks
Reply With Quote
  #5  
01-26-2013, 06:21 PM
themaster1 themaster1 is offline
Free Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 297
Thanked 73 Times in 59 Posts
by default it's set to encode in yuy2 otherwise you must enable the option "always output rgb" i believe if you want rgb
Reply With Quote
The following users thank themaster1 for this useful post: Mejnour (01-28-2013)
  #6  
01-28-2013, 10:01 AM
Mejnour Mejnour is offline
Free Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 275
Thanked 12 Times in 12 Posts
Quote:
Originally Posted by themaster1 View Post
by default it's set to encode in yuy2 otherwise you must enable the option "always output rgb" i believe if you want rgb
Seem logic I guess

Thanks

anybody else can confirm please?
Reply With Quote
  #7  
01-31-2013, 01:22 AM
kpmedia's Avatar
kpmedia kpmedia is offline
Site Staff | Web Hosting, Photo
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 4,319
Thanked 371 Times in 340 Posts
Here! I can confirm.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Please Like Us on Facebook | Follow Us on Twitter

- Need a good web host? Ask me for help! Get the shared, VPS, semi-dedicated, cloud, or reseller you need.
Reply With Quote
The following users thank kpmedia for this useful post: Mejnour (01-31-2013)
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VirtualDub reported CPU usage not matching Windows Spektre Capture, Record, Transfer 2 01-14-2013 09:52 PM
Problem with Virtualdub when filtering... jrodefeld Restore, Filter, Improve Quality 1 10-02-2011 04:59 PM
Green in picture even after desaturation / Problem with monitor color? manthing Photo Processing, Scanning & Printing 10 06-19-2011 04:05 PM
JVC HR-S9911U picture color fade problem. gzmachine Video Hardware Repair 7 03-05-2011 10:14 AM
How to remove redness from picture - Fix color cast or tint problem admin Photo Processing, Scanning & Printing 1 01-23-2011 05:44 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 06:10 PM