digitalFAQ.com Forum

digitalFAQ.com Forum (http://www.digitalfaq.com/forum/)
-   Capture, Record, Transfer (http://www.digitalfaq.com/forum/video-capture/)
-   -   ATI 600 USB video capture card drivers + Catalyst Media Center [DOWNLOAD] (http://www.digitalfaq.com/forum/video-capture/3136-ati-600-usb.html)

lordsmurf 05-25-2011 02:35 AM

ATI 600 USB video capture card drivers + Catalyst Media Center [DOWNLOAD]
 
5 Attachment(s)
You'll find the attached file downloads at the bottom of this top post.
The ATI 600 USB card has proven itself to be an excellent second choice to the ATI All In Wonder Radeon cards.


ATI TV Wonder HD 600 USB drivers / ATI Catalyst Media Center (ATI CMC)

This is an ISO image of the CD that came with the ATI TV Wonder HD 600 USB card (or simply "ATI 600 USB" as many of us refer to it), as extracted with ImgBurn (read>ISO) and then multi-part split into 15 RAR archives with WinRAR. It contains the drivers needed for the ATI 600 USB card, as well as the suggested ATI CMC video recording software, used to capture MPEG-2 (NTSC format only -- no PAL) to DVD-Video specs or 15kbps "high bitrate" sub-broadcast specs.

This is also reported as working with the ATI TV Wonder HD 600 PCI card and ATI TV Wonder HD 650 PCI card.

ATI 650 specific drivers are available here: http://www.digitalfaq.com/forum/vide...i-650-usb.html

If you're considering buying an ATI 600 card, get it here: http://www.amazon.com/gp/product/B00...SIN=B0035BJGYW

How to Install:

Extract the ISO from the RAR file, and either burn to a CD (not DVD!), or load with your favorite virtual CD/DVD drive utility (I suggest the freeware GizmoDrive or MagicDisc). Install the drivers first. To install the drivers, navigate to the correct folder structure*.

*Autoplay Note: If your computer is set up to "just do stuff" when a CD or DVD is put into your computer -- meaning autoplay is enabled on CD/DVD drives -- then you may have problems. I'm not entirely convinced the autoplay app, which is supposed to be "smart" and make decisions for you, knows how to properly select the correct driver for your version of Windows. I've seen it fail to install via autoplay, but installs fine with manual selection of the proper driver.

If Q:\ was your CD/DVD drive letter, then go to:
  • Windows XP: Q:\Install\XP and run Setup.exe
  • Windows XP 64-bit: I don't believe this hardware works with XP 64. (Don't have a copy of the OS to test with.)
  • Windows Vista 32-bit: Q:\Install\Vista\Bin and run Setup.exe
  • Windows Vista 64-bit: Q:\Install\Vista\Bin64 and run Setup.exe
  • Windows 7 32-bit: Q:\Install\Vista\Bin and run Setup.exe
  • Windows 7 64-bit: Q:\Install\Vista\Bin64 and run Setup.exe
And then separately install ATI Catalyst Media Center (ATI CMC) from Q:\Install\XP\CMC for ALL VERSIONS of Windows.

Note: YES, it works with Windows XP, Windows Vista and Windows 7. No special method is required to install in any version of Windows. For Windows 7, simply use the Windows Vista drivers. This has already been discussed in the forum: ATI 600 card doesn't work in Windows 7, how to use? -- specifically read post#9. (It has alternative drivers for Windows 7, should they be needed.)


How to Download

To get access to download the files, simply join the forum as a Free Member (it's free!) and that's it. You'll be able to download. We provide files like this for the convenience and support of our members, including both Free and Premium Members. We don't send spam or sell your e-mail addresses. If you're not sure what to do with the attached ZIP or RAR files, then read this help post.

Don't forget to thank us! We don't have to do stuff like this, and it takes a lot of time. To support this site, consider becoming a Premium Member for $20 and join a community of quality-seeking video professionals and enthusiasts alike, to get help with your video or other media projects. Don't just be a downloader, become a valued site member, whether you ask questions, or answer them! Or just drop us a quick thank-you donation -- $2, $5, whatever -- that we can use to pay for the site costs.

Buying Tip: You can find ATI 600 USB cards used here on the Marketplace subforum -- also sometimes from Amazon.com or eBay, but make sure these are complete with ALL wires!


LS Edit: New ISO uploaded, only 5 parts now!

Historical:
ATI 600 USB Setup CD (180-V01122-200).part01.rar (32.00 MB, 1797 downloads)
ATI 600 USB Setup CD (180-V01122-200).part02.rar (32.00 MB, 1417 downloads)
.................................................. .... | .................................................. ..
ATI 600 USB Setup CD (180-V01122-200).part15.rar (11.12 MB, 1255 downloads)


newkt 05-25-2011 11:16 AM

Thanks, lordsmurf! :)

I just got my "brand-new" ATI 600 USB card yesterday -- shrink-wrapped box and sealed plastic bags, from an eBay seller -- only to discover that it came without ATI CMC (which the listing specifically said it included) and instead came with "ArcSoft TotalMedia" -- a different CD-ROM altogether! Heck, I don't know whether the drivers on the CD-ROM are even the same -- or whether they even work! :(

But now, thanks to your post, I can uninstall that stuff and re-install with the real CD-ROM! :thumb:

Kevin

Bodyslide 05-25-2011 02:59 PM

Thanks for posting this LS. I can confirm it also works with the 650 PCI card on XP. Now to try and learn how to use it and the JVC 9800 I have.

ToDie4 08-26-2011 06:33 AM

Thank you very much.

metaleonid 01-10-2012 04:29 PM

Ok, so the question is this:
Will this card (USB) http://www.diamondmm.com/TVW650USB.php do the job of capturing Huffyuv from composite with 3d comb filter?
I have MacBookPro bootcamp Windows partition.
--Leonid

lordsmurf 02-01-2012 05:15 AM

Yes, it should capture both (1) lossless Huffyuv AVI in VirtualDub, and (2) MPEG-2 in ATI CMC. :thumb:

Macbooks can be fickle, however. Just see what happens.
I know we have another newer post dealing with your post-purchase issues: http://www.digitalfaq.com/forum/vide...tv-wonder.html
(Clearing out the forum queue.)

Bilge 02-27-2012 11:49 AM

Can anyone recommend the best CMC settings for the 600 USB? I have just bought one and at first it wouldn't work with my PAL tapes but now it does :)

volksjager 02-28-2012 08:15 PM

there is an ati600 guide in the works-hopefully it will be out soon

ben_r_ 08-25-2012 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by volksjager (Post 19753)
there is an ati600 guide in the works-hopefully it will be out soon

Did that guide ever get finished?

msgohan 04-17-2013 03:10 AM

1 Attachment(s)
If you navigate through

X:\Install\Vista\Packages\Drivers\WDM\TVW_HSUSB\se tup.exe
X:\Install\XP\TVW_HSUSB\setup.exe

then you can install directly without the ATI Catalyst garbage slowing the process down. Both directories contain identical files (verified by SFV); the Vista directory just adds a pointless MSI version of the installer.

From the INI you can see the directories are straight from eMPIA.
Code:

AppName=USB Video Device Driver
ProductGUID=2758691A-2CDE-4942-A4AC-0E8F61FE2067
CompanyName=eGalax_eMPIA Technology Corp,
CompanyURL=www.eeti.com

I've attached the relevant directory as a ZIP so that I don't have to download the whole CD next time! :) (I didn't use RAR because it was only .7MB smaller, with Best compression.)

The newest ATI 600 USB driver on AMD's website, from 2010, still uses these identical files even though eMPIA updated the drivers in 2009 and in 2011.

DeeSeven 06-13-2013 09:58 PM

hm weird when I install the usb drivers from the post above for the ATI 600 USB everything looks good, I plug the device in after and it recognizes it then I go to virtual dub and capture then select my capture device and hit ok then BAM BSOD :(. Happened twice now so it isn't a fluke >.<. I'm running windows XP all updated and all that fancy crap.

volksjager 06-14-2013 06:31 AM

uninstall ALL ATI software, then run CCleaner registry cleaner until i finds nothing, then restart and install it fresh.
ATI Catalyst software is a pain to install, but once working it is fine.

DeeSeven 06-14-2013 09:59 AM

alright I'll give it a try thanks volksjager

-- merged --

interesting, I did that volksjager and still ran into BSOD so I switched from virtualdubmod to 'normal' virtual dub and it works perfectly?

I thought virtualdubmod just had mpeg2 added onto it? But apparently it makes a huge difference

-- merged --

what are everyone's settings for timing? My tapes start in sync and by the end they are night and day out of sync. I don't see any frame drops and i have nothing else running (no virus scan on this pc) while i capture

metaleonid 06-28-2013 08:22 PM

Just correct audio portion after the capturing. I do it all the time. I capture an entire tape. Then I capture the ending and figure out how to stretch or squeeze the sound file to sync it with video. If you need details how to do it, let me know.

DeeSeven 06-28-2013 08:48 PM

thanks metaleonid....can you give me some details on how to do that please :)

metaleonid 06-28-2013 10:02 PM

Assuming your sound gradually goes ahead or behind of the video.

Capture an entire video tape with the sound into the 1st file. Call it main.avi. Then capture the very end of the tape (about a minute or so) with the sound and call it say master.avi. Load both video files into 2 instances of VirtualDub. Find the identical frame in both VirtualDubs. Write down the frame number of the 2nd (short) video (which you call master.avi). Then rewind it to frame 0. Rewind main.avi to the frame to match 0th frame. Basically just subtract the frame number you wrote down from the current frame. The result of the subtraction operation is the frame number you want to go to. So both frames must match again. Now write down the time of this frame in main.avi. Say for example 50:43.362 (50 minutes, 43 seconds and 362 milliseconds). Then cut everything from the beginning up to the current frame. Then save both WAV files. The main.wav is the file which needs to be adjusted. master.wav is adjusted relative to the initial frame. (you said that when you start the video, the sound is sync, then it gradually goes out of sync). Load both wav files into sound editor preferably SoundForge. Preferably 'cause I only know how to operate with it. Now by analyzing WAV files in the sound editor you can see the difference between WAV files. It's very easy to detect how far behind or ahead main.wav is from master.wav. Now you need to record the difference in audio samples. Say the difference is 7896 samples.

Then what you do is load your main.avi again in VirtualDub and save an entire WAV. Call it say tobeadjusted.wav or something like that. Load it into sound editor and go to the spot which you recorded. In my example it is 50:43.362. Then you need to express this spot in audio samples. Each sound editor should be able to do it. Say that 50:43.362 is equivalent to 634578421 samples.

Next step you need to either stretch or squeeze your tobeadjusted.wav. There are several ways to do it. If you want to increase or decrease the speed by the factor, the formula is used either (634578421 + 7896) / 634578421 or (634578421 - 7896) / 634578421 depending whehter your sound is ahead or behind.

I usually set a different sampling rate and then resample to 48000.

The sampling rate you have captured with is 48000 (I assume so). If not, then you should be doing 48000.
So the new sampling rate is either 48000 * (634578421 + 7896) / 634578421 (if your sound is behind of the video) or 48000 * 634578421 / (634578421 + 7896) (if your sound is ahead of the video). Round to the nearest integer of course. Then set the sampling rate of your file to the new sampling rate, but do not resample. Note that if your sampling rate is 47995 (that's usually my case), you are stretching the sound file. If it is say 48002, you are squeezing the sound file. Now resample to 48000. Save the file. Load again your video in virtualdub, but disable the sound there. Load the sound file that you saved as a stream in VirtualDub and make it active. Play the video in VirtualDub to make sure you got it synced. Then save the video file.

lordsmurf 07-17-2013 10:42 PM

Audio almost never goes out of sync gradually ... it just looks that way. Most drop video frames, don't report it, and the audio is unaffected. That's what happens. And when it does, you need to recapture. That's the only way to truly correct the issue.

Converting audio times is a sloppy workaround that may or may not work. But it'll never be perfect.

If you have this issue on an ATI 600 card, there may be an issue elsewhere in the system.

Are you capturing with VirtualDub 1,9, and not 1.10?

DeeSeven 07-18-2013 02:36 PM

it is really nice to have you back LS :P

I'm capturing with 1.9

altho I found something very interesting....on retail vhs tapes...0 problems at all...homemade recorded off tv shows almost always out of sync? I use xp with a barebones system..aka no virus scanner, doesn't go online, most of the non important services/programs are removed.

lordsmurf 07-18-2013 03:22 PM

Thanks. :hearts: ... it's not over yet, but I'm recovered enough to slowly use two hands online now.

And a TBC is in the chain? Which one?
If the commercial tape was fine, that points to a lack of TBC, or a flawed TBC like the bad-chipset AVT-8710.

DeeSeven 07-18-2013 03:27 PM

no TBC as I can't afford a good one quite yet and don't want to get a pos one. It is on my list for santa this year along with a vcr

so is there anything I can do for non retail tapes?


All times are GMT -5. The time now is 01:24 AM

Site design, images and content © 2002-2022 The Digital FAQ, www.digitalFAQ.com
Forum Software by vBulletin · Copyright © 2022 Jelsoft Enterprises Ltd.