Quantcast Choppy Sound Burning with Nero - digitalFAQ.com Forums [Archives]
  #1  
03-09-2004, 08:09 AM
bruce_wein bruce_wein is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 23
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i burned kvcd mpeg file in nero as non-standart vcd,i added menues too...
on me pc it looks and sounds excellent but when i put it in my portable Pioneer DV-535 the sound is choppy , it cuts every sec or two ...
my dvd is able to play kvcd
PLEASE HELP ME !!! how can fix the choppy audio ????
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Site Staff / Ad Manager
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
03-09-2004, 08:27 AM
incredible incredible is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Location: Germany
Posts: 3,189
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to incredible
We can't assume how you did encode your KVCD so use this template from the K-vcd section and answer by copying that and fill out.

Thnx!

-----------------------------Please Fill out----------------------------------

SOURCE:

- Filetype (divx/xvid/mpeg/mjpg - so what says Gspot??) ? :
- interlaced(means combing on fast moving scenes) or not interlaced ? :
- Framerate (29.97, 23.976, 25.000) ? :
- Resolution ? :
- Audiosamplerate (44.1 khz, 48 khz)? :
- Audio Type (AC3, mp3, mp2) ?:
- Is Audio VBR or CBR ?
(some answers you get if using Gspot on the source!)


DESTINATION:

- KVCD, K(S)VCD or KDVD ?:
- Mode (mpeg1 or mpeg2) ?:
- Framerate (29.97, 23.976, 25.000) ? :
- Resolution ?
- Audiosamplerate (44.1 khz or 48 khz) ? :
- Audio Enc Type (mp2, AC3) ?:
- Encoding Appl. (CCE or TmpgEnc) ?:
- muxing Appl. (TmpgEnc, BBmpeg, etc.) ?:
- Authoring Appl. (Vcdeasy, VCDgear, Nero) ?:
- Burning Appl. (Vcdeasy, Nero, etc.) ?:

-----------------------------------------------------
Reply With Quote
  #3  
03-15-2004, 07:24 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i am also getting this chopped up audio... but its chopped up when i play on my pc... dont know about my standalone dvd player coz i havent bought it yet this problem is not throughout the movie just in certain parts... and the prob came up only after burning the bin file to cd...

info: i backed up a dvd to kvcd using the kvcdx3 template

SOURCE:

- Filetype .VOB
- i guess its interlaced coz i had to add FieldDeinterlace() to get rid of those nasty jagged edges...
- Framerate 29.97
- Resolution 720 x 480
- Audiosamplerate 48khz
- Audio Type AC3 (i guess)
- Is Audio CBR (i guess)
(some answers you get if using Gspot on the source!) > .VOB is not supported by Gspot


DESTINATION:

- K(S)VCD
- Mode mpeg2
- Framerate (23.976)
- Resolution 528 x 480
- Audiosamplerate (48 khz)
- Audio Enc Type (mp2)
- Encoding Appl. (TmpgEnc)
- muxing Appl. (BBmpeg)
- Authoring Appl. (Vcdeasy) > added menus as well
- Burning Appl. (Alcohol) @ 4x

need help...pls....
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #4  
03-15-2004, 07:29 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
dont know about my standalone dvd player coz i havent bought it yet
If I were you I would stop immediatly making KVCD untill I have a standalone to test the results !

Quote:
this problem is not throughout the movie just in certain parts... and the prob came up only after burning the bin file to cd...
If so, just burn at a slower speed. But that can also be a matter of CPU power that is too low to read a video smoothly from a CD or a bad configured DMA settings for the drive... In other words : there is no real problem.

That's also why it's better to have the standalon before to make any KVCD
Reply With Quote
  #5  
03-15-2004, 07:35 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
oh i forgot ...

the application i use to play the kvcd is PowerDVD (just in case the problem lies here) because it allows me to use the menus i made but PowerDVD did play the image (.bin) file perfectly .. i havent checked it out with wmp because i cant use the slide bar to get to the problem parts of the movie

anyways... hope somebody out there has a solution...

cheers
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #6  
03-15-2004, 07:43 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
but PowerDVD did play the image (.bin) file perfectly
So the problem is ONLY when you burn the CD ? Then I gave you THREE possible reasons !

I'm sure you' dont have any problem ! Buy a standalone and try.
Reply With Quote
  #7  
03-15-2004, 07:45 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Dialhot
Quote:
Originally Posted by shanum
dont know about my standalone dvd player coz i havent bought it yet
If I were you I would stop immediatly making KVCD untill I have a standalone to test the results !
honestly... i dont plan on buying a standalone anytime soon but the thought of 'near dvd' quality kvcd video beats divx any day... even if its just on my pc...

Quote:
If so, just burn at a slower speed. But that can also be a matter of CPU power that is too low to read a video smoothly from a CD or a bad configured DMA settings for the drive... In other words : there is no real problem.

That's also why it's better to have the standalon before to make any KVCD
i cant burn any slower than 4x using alcohol... i dont own nero... as for CPU... i have Athlon XP 1600... that should be enough for movies right??? it plays avi files fine from cd... on the other hand there might be something in this DMA config... how do i check that out and what are the proper settings for kvcd??

thanks Dialhot
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #8  
03-15-2004, 07:53 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
i cant burn any slower than 4x using alcohol...
No need. 4x is ok. Everything under 8x is correct.

Quote:
i have Athlon XP 1600... that should be enough for movies right???
That's means nothing : all depend about the settings of your codec / direcshowfilter. Especially in PowerDVD that do a lot of things on audio and video.
I have a P4 1.4Ghz and WinDVD. If a let WinDVD doing all it wants on to enhance the audio and the video, I use my CPU a 100% during playback ! The same video played with zoomplayer use barely 60%.

Look at you CPU while you are playing a KVCD. If it is near 100%, then you can have problems.

Quote:
it plays avi files fine from cd...
Not with PowerDVD so...

Quote:
on the other hand there might be something in this DMA config... how do i check that out and what are the proper settings for kvcd??
What is your OS ?
Reply With Quote
  #9  
03-15-2004, 07:54 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Dialhot
Buy a standalone and try.
that would mean more money>>> that would mean robbing my girlfriend but i'm not that kinda guy>>> that would mean getting a job???... >>> i'll rob my girlfriend

Easier said than done... i'm sure i'm not the only one around who doesnt have a standalone... or plan on getting one... but still wouldnt mind that extra qualtiy on pc...
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #10  
03-15-2004, 08:01 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i just checked my cpu usage with the skipping in the sound PowerDVD was using about 15% CPU while total CPU usage was around 68% so its not chewing up my resources....

i have win xp pro
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #11  
03-15-2004, 08:02 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
that would mean more money>>> that would mean robbing my girlfriend but i'm not that kinda guy>>> that would mean getting a job???... >>> i'll rob my girlfriend
BTW you should'nt have so much KVCD as you are supposed to do only DVD that you own... and I guess you don't own a lot

Quote:
Easier said than done... i'm sure i'm not the only one around who doesnt have a standalone... or plan on getting one... but still wouldnt mind that extra qualtiy on pc...
Nethertheless your solution is : stop using PowerDVD or turn off some features !
Reply With Quote
  #12  
03-15-2004, 08:07 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
so its not chewing up my resources....
Go in panel control / system / Devices settings. Look for "primary IDE" and open it. Check is "DMA if available" is set for all the device and check if there is not "PIO mode only" indicated anywhere. Do the same for the second IDE channel.

Note: how is you IDE configuration ? HD as master on IDE1 surely, but for the rest ?
Reply With Quote
  #13  
03-15-2004, 08:07 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Dialhot
Nethertheless your solution is : stop using PowerDVD or turn off some features !
so what prog can i use where the slide /search bar actually works with mpg files... (in reatime at least) coz wmp doesnt, divx player doesnt... oh and what happens to my funky menus
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #14  
03-15-2004, 08:25 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
so what prog can i use where the slide /search bar actually works with mpg files... (in reatime at least) coz wmp doesnt, divx player doesnt... oh and what happens to my funky menus
Note : this problem is not related to MPEG but to KVCD. I mean than regular VCD mpeg don''t suffer this "not in real time" seek.
Use WinDVD. I switched from PowerDVD to WinDVD a long time ago because power DVD can't play correctly MPEG1 KVCD !
Reply With Quote
  #15  
03-15-2004, 08:28 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
next post
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #16  
03-15-2004, 08:31 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Dialhot
Go in panel control / system / Devices settings. Look for "primary IDE" and open it. Check is "DMA if available" is set for all the device and check if there is not "PIO mode only" indicated anywhere. Do the same for the second IDE channel.
for Primary IDE channel Device 0 and 1 are "DMA if Available" for Secondary IDE channel Device 0 is "DMA if Available" and Device 1 is "PIO Only" which one is correct? DMA or PIO?

Quote:
Note: how is you IDE configuration ? HD as master on IDE1 surely, but for the rest ?
i dont get this part....
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #17  
03-15-2004, 08:38 AM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
Device 1 is "PIO Only" which one is correct? DMA and PIO
Nothing should be in PIO. PIO is a lot slower than DMA (for instance, my HD bandwith is 40MB in DMA and only 7 if I force it to use PIO !).

What is the device connected as slave on the second IDE channel ?

Quote:
Note: how is you IDE configuration ? HD as master on IDE1 surely, but for the rest ?
Quote:
i dont get this part....
That won't be easy .
Tell me how many Hard disc you have and how many CD/DVD drive or burner ?
Reply With Quote
  #18  
03-15-2004, 11:47 AM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by Dialhot
Nothing should be in PIO. PIO is a lot slower than DMA (for instance, my HD bandwith is 40MB in DMA and only 7 if I force it to use PIO !).

What is the device connected as slave on the second IDE channel ?

Quote:
Note: how is you IDE configuration ? HD as master on IDE1 surely, but for the rest ?
That won't be easy .
Tell me how many Hard disc you have and how many CD/DVD drive or burner ?
i have 2 40 gig hds a cd rom and a dvd/cd-rw combo drive of the two cd/dvd drives the combo is 1st in the drive letter arrangement... when i boot it searches the combo drive first for bootable cd (i suppose that would make it the secondary master)...

i made an image file from the cd that had the skipping audio... loaded the image and it played perfectly... so the cd is ok... phew..
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
  #19  
03-15-2004, 12:10 PM
Dialhot Dialhot is offline
Free Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 10,463
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by shanum
i have 2 40 gig hds a cd rom and a dvd/cd-rw combo drive of the two cd/dvd drives the combo is 1st in the drive letter arrangement... when i boot it searches the combo drive first for bootable cd (i suppose that would make it the secondary master)...
According to what you are describing, the DVD should run in DMA mode and so nothing to improve there.

Quote:
i made an image file from the cd that had the skipping audio... loaded the image and it played perfectly... so the cd is ok... phew..
I was sure about that
Reply With Quote
  #20  
03-15-2004, 12:14 PM
shanum shanum is offline
Free Member
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
i was wondering... could this prob be because the audio stream is mp2 with surround?? encoded with headac3che... and my sound card is stereo?? still wouldnt explain why it plays fine from my hd
__________________
Anyone for some Bob Marley?!
Reply With Quote
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Burning a KVCD using Nero sbansal Authoring VCD, DVD, Blu-ray 7 12-11-2005 06:55 PM
Burning m1v files with Nero? dastott Authoring VCD, DVD, Blu-ray 4 10-16-2004 09:13 AM
sound is choppy and the video runs slow Hawk_dk Players, DVRs, Media Centers 12 04-18-2004 06:08 AM
Burning with Nero 5.5.1.8 ZTM Authoring VCD, DVD, Blu-ray 5 12-25-2003 09:22 PM
Problem after burning with Nero 5 Greig Authoring VCD, DVD, Blu-ray 1 11-26-2003 09:41 AM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 12:44 PM  —  vBulletin Jelsoft Enterprises Ltd