Quantcast Capturing with ATI Catalyst Media Center with USB stick? - digitalFAQ Forum
Go Back    Forum > Digital Video > Video Project Help > Capture, Record, Transfer

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1  
08-18-2020, 04:31 PM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
So I've tried every possible codec and program to capture with the 600 Wonder USB stick, and the only program that even wants to record is the packed in Catalyst Media Center.

The Problem: When I click "best" under capture options, I still get deinterlacing (combing?) artifacts. Is there a way to force it to deinterlace 100% of the time? I've tried building a custom profile with no luck. Another issue is it seems to automatically split recorded files at the 4GB or 1 hour mark, I'm not sure which. If anyone knows a simple, no hassle program to capture from the Wonder 600 Stick PLEASE let me know. I just want an MP4 that's not interlaced at full resolution.

"Why not just use another program?"

Streamcatcher bundled with old startech card won't recognize non USB 3.0 cards
OBS won't recognize the signal
VLC (yes VLC) only recognized the static & not the S-Video connection
Virtualdub refuses to capture in 4:3 and only gives me stretched files no matter the setting on the capture pin or custom settings.
Reply With Quote
Someday, 12:01 PM
admin's Avatar
Ads / Sponsors
 
Join Date: ∞
Posts: 42
Thanks: ∞
Thanked 42 Times in 42 Posts
  #2  
08-19-2020, 02:14 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is offline
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 10,681
Thanked 1,867 Times in 1,616 Posts
You're likely having issues with your graphics card. What is it?

Did you look into the DirectX settings in VirtualDub?
Options > Preferences > Display and uncheck Use DirectX.

I know Nvidia cards sometimes need VirtualDub excluded, and fallback to the OS/intregrated graphics processing (forget the terms now, screencaps still on a thumbdrive, also made post about it some months ago).

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Find television shows, cartoons, DVDs and Blu-ray releases at the TVPast forums.
Reply With Quote
  #3  
08-19-2020, 07:12 PM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Doesn't seem to have helped. For whatever reason virtualdub refuses to capture in a proper 4:3 ratio even when I set it to 720X480. It always wants to record at 720 X 240.


Attached Images
File Type: jpg why.jpg (41.6 KB, 7 downloads)
Reply With Quote
  #4  
08-19-2020, 09:09 PM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is offline
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 10,681
Thanked 1,867 Times in 1,616 Posts
Did you set the Video > Custom resolution?

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Find television shows, cartoons, DVDs and Blu-ray releases at the TVPast forums.
Reply With Quote
  #5  
08-20-2020, 09:09 PM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by lordsmurf View Post
Did you set the Video > Custom resolution?
I did. It always staps back to 720X240 when capturing or previewing.


Attached Images
File Type: jpg a (3).jpg (42.5 KB, 3 downloads)
Reply With Quote
  #6  
08-21-2020, 06:59 AM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is offline
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 10,681
Thanked 1,867 Times in 1,616 Posts
I see this every few years (various capture cards, usually ATIs), and always forget what I did last time. It takes me a few weeks to re-figure it out. I know that I posted about the 720x240 with an AIW card, my last incident, but you'll have to search the forum for it. Happened in either 2018 or early/mid 2019. Also posted about some previous incidents.

This shows up on a search: ATI AIW cannot capture with VirtualDub anymore?
2017 post, the time before last.
That time, it was an Overlay/Preview issue in VirtualDub. So settings, PEBKAC.

BTW, my search term was "720x240 lordsmurf" in Google.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Find television shows, cartoons, DVDs and Blu-ray releases at the TVPast forums.
Reply With Quote
  #7  
08-21-2020, 06:39 PM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Well if you can figure out exactly where you said you fixed it and how let me know. You went through this in 2017 so it has to be something fixable.
Reply With Quote
  #8  
08-21-2020, 09:06 PM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
FIXED: Don't know why, but turning off "Verticle Reduction" under the "Video" drop down menu fixed it.

NEW QUESTION: I want to deinterlace & compress as I capture. What are the best settings? I'm looking for mid quality compression.

Last edited by Wingzrow; 08-21-2020 at 09:32 PM.
Reply With Quote
  #9  
08-21-2020, 09:37 PM
lordsmurf's Avatar
lordsmurf lordsmurf is offline
Site Staff | Video
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 10,681
Thanked 1,867 Times in 1,616 Posts
Quote:
Originally Posted by Wingzrow View Post
NEW QUESTION: I want to deinterlace & compress as I capture.
No, you do not.

Even mediocre quality methods take non-realtime resources. Only the crappiest drop-frame deinterlace methods are available. You'll butcher/ruin the quality.

MPEG-2 compression is fine, but must be done with certain cards only. The ATI 600 USB is minimally passable with ATI CMC, but it's not at all suggest due to lack of dropped frames counter. You could have all sorts of errors, and not even know it.

- Did my advice help you? Then become a Premium Member and support this site.
- Find television shows, cartoons, DVDs and Blu-ray releases at the TVPast forums.
Reply With Quote
  #10  
08-21-2020, 11:35 PM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Quote:
Originally Posted by lordsmurf View Post
No, you do not.

Even mediocre quality methods take non-realtime resources. Only the crappiest drop-frame deinterlace methods are available. You'll butcher/ruin the quality.

MPEG-2 compression is fine, but must be done with certain cards only. The ATI 600 USB is minimally passable with ATI CMC, but it's not at all suggest due to lack of dropped frames counter. You could have all sorts of errors, and not even know it.
Then what's the best way to Deinterlace vs. file size? Handbreak has given me some...mixed results. SONY Vegas with YADIF set on mediafx seems to be the only thing I've tried that's deinterlaced at non insane file sizes.
Reply With Quote
  #11  
08-24-2020, 01:46 AM
Wingzrow Wingzrow is offline
Free Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
Thanked 1 Time in 1 Post
Just want to close the topic by saying you were 100% right. ATI Catalyst's "best" option for recording with a 600 Wonder USB stick is nowhere near lossless. I started noticing huge amounts of macroblocks on solid colors so I'm now recording uncompressed virtualdub rips that I deinterlace externally. The raw files may be 40GB to 60GB a tape, but they're noticeably more clear now that I'm encoding from a better source. Thanks for putting up with me lordsmurf. You know what you're talking about
Reply With Quote
The following users thank Wingzrow for this useful post: lordsmurf (09-06-2020)
Reply




Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI 600 USB video capture card drivers + Catalyst Media Center [DOWNLOAD] lordsmurf Capture, Record, Transfer 60 06-17-2020 01:19 PM
ATI TV Wonder 600 reboots with Catalyst Media Center? SHGMC Capture, Record, Transfer 4 06-22-2018 08:27 AM
Beginning of video is removed! (ATI Catalyst Media Center) Hampton80 Capture, Record, Transfer 4 05-22-2014 08:06 AM
AMD ATI X600 Pro 256mb and ATI Media Center 8.7 Zoink187 Capture, Record, Transfer 11 02-25-2014 07:00 PM
DVD ISO to wireless media center? What to use? DNLA option? lordsmurf Digital Devices 1 09-30-2013 11:43 PM

Thread Tools



 
All times are GMT -5. The time now is 02:31 PM